x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Finanțelor: Au fost publicate normele pentru amânarea ratelor pentru nouă luni. Deficitul pentru 2020 crește semnificativ

Ministrul Finanțelor: Au fost publicate normele pentru amânarea ratelor pentru nouă luni. Deficitul pentru 2020 crește semnificativ

06 Apr 2020   •   21:41
Ministrul Finanțelor: Au fost publicate normele pentru amânarea ratelor pentru nouă luni. Deficitul pentru 2020 crește semnificativ
Sursa foto: Lucian Alecu

De luni, timp de 45 de zile, românii care vor să amâne plata ratelor, pe fondul crizei, se pot adresa băncilor pentru a beneficia de această facilitate, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Cîțu a declarat, la finalul ședinței de Guvern, că s-au publicat normele pentru amânarea ratelor.

„S-au publicat normele pentru amânarea ratelor. Din acest moment în 45 de zile românii care doresc să beneficieze – persoane fizice sau persoane juridice - se pot adresa băncilor și pentru nouă luni de zile să nu mai plătească ratele la bancă (...). Le cer băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri pentru că, știți foarte bine, momentul în care se aplică această amânare este momentul în care se face cererea de către cetățeni”, a spus Cîțu.

O facilitate prezentată de ministrul Cîțu este aceea că și românii care au restanțe la bancă pot beneficia de amânarea plății ratelor pentru nouă luni, însă doar dacă plătesc restanţele la momentul când fac cererea de amânare.

Deficitul crește 

Florin Cîțu, a mai anunțat, luni, că a fost citită în primă lectură prima rectificare bugetară pe acest an, fiind prevăzute creșteri ale cheltuielilor și reduceri de venituri. „Deficitul pentru 2020 crește semnificativ”, spune Cîțu.

„Majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Pentru Ministerul Sănătății sunt mai multe cheltuieli și pentru spitale, dar vreau să menționez că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puțin un miliard de lei. În ceea ce privește cheltuielile pe care le-am anunțat deja, cu șomaj tehnic și cu alte forme de ajutor, și acolo am suplimentat fondurile cu cel puțin 7 miliarde de lei ca să ne asigurăm că pe perioada stării de urgență și pe perioada prelungită a stării de urgență fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii la timp și nu există întârzieri”, a spus ministrul Florin Cîțu, după ședința de Guvern, în care s-a citit, în primă lectură, prima rectificare bugetară din acest an, care va veni pe fondul crizei financiare, generate de criza de coronavirus.

Ministrul a precizat că efortul bugetar este unul „foarte mare în acest moment”, iar deficitul va crește semnificativ.

„Avem o creștere a cheltuielilor și veți vedea cât înseamnă când vom publica rectificarea bugetară, dar și o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise și asta înseamnă că deficitul pentru 2020 crește semnificativ. O creștere a deficitului semnificativ înseamnă și o finanțare mult mai complicată pentru această perioadă”, a mai spus Cîțu.

Acesta a spus că rolul Guvernului în prezent este de a se asigura că oamenii primesc la timp pensiile, salariile, ajutorul de șomaj și este de părere că în acest context trebuie să se uite la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul.

„Vom avea o concluzie cât mai curând și vom veni cu această informație”, a afirmat Cîțu.

Ministrul a făcut și un apel către companiile care pot plăti în prezent taxe și impozite.

„Pe partea de venituri, companiile care au astăzi activitate și pot plăti la buget venituri, impozite, contribuții ar trebui să o facă, pentru că noi vom trimite înapoi în economie acești bani foarte rapid, așa cum am făcut în martie când am dublat suma rambursată de TVA la 3 miliarde de lei, vom continua să facem acest lucru: plătim în continuare facturile statului, chiar în aprilie vom face returnarea TVA fără sau cu control ulterior, dar dacă noi facem acest efort, este nevoie ca și din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menținem acest circuit în economie al banilor, pentru că trebuie să menținem activitatea atât a companiilor, dar și fluxul acesta. Asta înseamnă pentru noi și un cost de finanțare mai mic”, a mai declarat Florin Cîțu.

Despre ajutorul de stat acordat IMM-urilor

Capital de lucru garantat 90% și dobânzi subvenționate de sută la sută de stat, a mai anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern, în care au fost publicate normele metodologice pentru programul de finanțare a companiilor mici și mijlocii.

OUG privind ajutorul de stat prin programul de finanțare al companiilor mici și mijlocii a fost publicat săptămâna trecută, iar luni au fost aprobate normele metodoligice.

„Intrăm în linie dreaptă. Au apărut câteva modificări: pentru capital de lucru se poate ajunge acum până la 5 milioane de lei. Capitalul de lucru este garantat 90%. Pentru investiții se poate ajunge până la 10 milioane de lei. Companiile pot să aplice și pentru capital de lucru și pentru capital de investiții. Dobânzile sunt subvenționate 100% de statul român și aici cerem sistemului financiar bancar să răspundă cu celeritate”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Acesta a precizat că cele două măsuri, amânarea ratelor până la nouă luni și produsul pentru IMM-uri înseamnă eforturi și costuri pentru sistemul financiar-bancar.

„Așa cum am spus de fiecare dată, este un moment în care trebuie să fim solidari și să suportăm costul acestei situații împreună”, a mai spus Cîțu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu