x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negocierile dintre Guvern şi sindicate, legate de majorarea salariului minim s-au încheiat fără nicio finalitate

Negocierile dintre Guvern şi sindicate, legate de majorarea salariului minim s-au încheiat fără nicio finalitate

28 Dec 2015   •   21:41
Negocierile dintre Guvern şi sindicate, legate de majorarea salariului minim s-au încheiat fără nicio finalitate

Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, "o corecţie" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Naţional Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.

Potrivit acestuia, discuţiile nu s-au finalizat cu o concluzie, Guvernul urmând să vină cu o propunere ce va fi analizată în şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES) de marţi. Hotărârea finală a Executivului cu privire la majorarea salariului minim în 2016 ar trebui să fie aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri.

Reprezentanţii sindicatelor au precizat că, în cazul în care propunerea finală va fi de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună, din mai 2016, atunci la mijlocul lui ianuarie vor declanşa acţiuni de protest.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a anunţat recent că autorităţile analizează cele două propuneri convenite de partenerii sociali în privinţa majorării salariului minim pe economie la 1.200 de lei, iar decizia finală va fi luată, în şedinţă de Guvern, până la finalul anului.

"Practic, sunt două propuneri: prima a sindicatelor care au propus Guvernului 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie. Cea de-a doua este cea a patronatelor, tot 1.200 de lei, dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de 8 ore la 1.050 de lei. Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii a luat act de propunerile convenite de partenerii sociali, iar în momentul de faţă analizează variantele, deci cele două propuneri", a spus Claudia Ana Costea.

Potrivit datelor prezentate de Inspecţia Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariaţi activi cu un salariu de 1.200 de lei şi 1.372.171 de salariaţi activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. AGERPRES

×
Subiecte în articol: salariul minim