x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nereguli in industria de medicamente

Nereguli in industria de medicamente

05 Feb 2004   •   00:00

Ionel Blanculescu a prezentat ieri raportul intocmit de Autoritatea Nationala de Control in urma verificarii facute la societatea Antibiotice SA.

Potrivit raportului, problemele au inceput in decembrie 2000, cand firma produca toare de medicamente, cu capital majoritar de stat, a aprobat infiintarea societat ii comerciale Pharma SA, care sa-i distribuie produsele.

DEZAVANTAJ. Firma Antibiotice SA detine insa doar 30% din actiunile societat ii distribuitoare, restul de 70% fiind in mana unor actionari privati. Controlul ANC a stabilit ca statul, prin Antibiotice SA, a participat la realizarea cifrei de afaceri pentru Pharma cu 98% in anul 2003 (467 miliarde de lei). Profitul s-a impartit insa potrivit procentului de actiuni. Societatea de stat s-a ales doar cu 30% din profit, desi investise aproape integral.

CERC VICIOS. Mai mult, s-a constatat ca Pharma nu si-a platit datoriile fata de Antibiotice SA. Numai in anul 2003 societatea de stat trebuia sa primeasca 804 miliarde de lei. Si cum sa executi silit firma in care tu insuti ai 30% din actiuni? Asa ca firma produca toare s-a trezit cu bani neplatiti, cu datorii de 278 miliarde de lei pe care nu le poate onora si cu nici o solutie. ANC a propus ca firma cu capital de stat sa se retraga din actionariatul Pharma si sa-si dezvolte propria retea de distributie. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: economic