x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi obligaţii în „sprijinul” producătorilor agricoli din pieţe

Noi obligaţii în „sprijinul” producătorilor agricoli din pieţe

19 Feb 2018   •   09:56
Noi obligaţii în „sprijinul” producătorilor agricoli din pieţe
Sursa foto: Adrian Manolache

Producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze în piețe o etichetă de produs detaliată, care să indice datele de identificare ale fermierului și ale produsului, dar și o copie după atestatul de producător. Legislația actuală prevedea doar obligația afișării unei etichete, dar fără a detalia modalitatea de realizare și elementele care trebuie afișate pe etichetă.

Noile reguli sunt introduse într-un proiect de lege pregătit să fie aplicat. Conform definiției din proiectul amintit, eticheta produsului va fi ”un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”, potrivit profit.ro.

 

Eticheta de produs va conține obligatoriu următoarele elemente: numele și prenumele/ denumirea producătorului, denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului şi prețul de vânzare.

Pe lângă eticheta de produs, producătorii agricoli vor avea noua obligație de a afișa pe tarabe și următoarele documente: copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, dar şi o copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/ întreprinderi familiale. Proiectul de lege stabilește că administratorii piețelor au obligația de a informa autoritățile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afișată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli. Proiectul menține, totodată, prevederea ca în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul să fie obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte și rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli într-un procent de minimum 40% din totalul spațiilor de comercializare existente.

Statul intervine cum ştie el mai bine pentru ajutorarea producătorilor români şi le impune o serie nouă de reguli pentru a putea vinde în pieţe


 

×