x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Olimpiada alunga turistii in Spania

Olimpiada alunga turistii in Spania

10 Aug 2004   •   00:00

In aceasta vara, turistii europeni au preferat sa plece in vacanta in Turcia, Spania, Tunisia, Croatia si Franta. Grecia, care va gazdui Olimpiada, a fost mai putin cautata din cauza preturilor mai mari.

IOHANNA ONACA

Tour-operatorii au constatat ca turistii francezi nu mai sunt atat de atrasi de voiajele in Italia, Spania sau Grecia, considerate prea scumpe din cauza Olimpiadei, potrivit AFP. In schimb, cererile de excursii catre Turcia s-au redresat, Marocul si Tunisia au progresat, destinatii precum Maldive sau locatii din Asia continua sa atraga atentia turistilor francezi, in timp ce Croatia are o ascensiune rapida in topul preferintelor francezilor.

TENDINTE. In topul destinatiilor preferate ale nemtilor, campionii voiajelor in Europa, ramane Italia (cu o pondere de 9,3% din excursii). Germanii prefera sa isi petreaca vacanta si in Austria, Turcia, Insulele Baleare si Franta (3,7%).

Pentru britanici, noua tendinta a verii sunt calatoriile in Noua Zeelanda, Croatia, Bulgaria si Tasmania sau Australia. Cu toate acestea, Spania ocupa locul fruntas printre destinatiile-vedeta, depasind Franta in 2002. Englezii vor sa plece in concediu si in Grecia, Statele Unite, Italia, Irlanda si Tarile de Jos.

SPANIA, IN TOP. Destinatiile cele mai apreciate in acest an de belgieni pentru excursiile organizate sunt Spania, Franta, Turcia, Grecia, Tunisia si Egiptul. In 2003, Franta a fost destinatia straina favorita a turistilor belgieni (in cazul voiajelor organizate, dar si individuale), situandu-se inaintea Spaniei, Italiei, Austriei, Germaniei si Tunisiei.

Tarmurile insorite ale Spaniei reprezinta o atractie si pentru portughezi. Numarul plecarilor portughezilor in strainatate a crescut cu 5% pana la 10% in ultimele sapte luni. Doar 8,8% dintre spanioli calatoresc in strainatate, potrivit statisticilor, dar numarul lor este in crestere. Spaniolii care isi petrec vacanta in tara prefera Andaluzia, Catalunia si Valencia, iar cei care pleaca peste hotare aleg Franta, Portugalia si Italia. EFECTE Daca romanii cautau excursiile in Grecia in anii trecuti, in aceasta vara, voiajele in vechea Elada au avut o scadere impresionanta. "S-a inregistrat o scadere foarte mare a cererii pentru Grecia din doua motive. Credem ca a existat o teama nejustificata fata de o posibila crestere a preturilor din cauza Olimpiadei, dar si o frica de terorism", ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). "Paralia, care a fost o destinatie cautata anul trecut, a cunoscut scaderi drastice ale fluxului de turisti din Romania si din tarile Europei de Est", a mai spus presedintele ANAT. Turistii s-au orientat totusi catre Creta, care a avut o evolutie pozitiva in aceasta vara. Destinatia favorita a romanilor care au calatorit peste hotare a fost in acest an Spania. Printre tarile preferate de turistii romani se afla Turcia, Tunisia si Egiptul. "Turcia a mers bine datorita raportului calitate-pret", ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT.
×
Subiecte în articol: economic Spania