x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMC: UE nu a eliminat toate subvenţiile acordate Airbus

OMC: UE nu a eliminat toate subvenţiile acordate Airbus

16 Mai 2018   •   07:23
OMC: UE nu a eliminat toate subvenţiile acordate Airbus
Sursa foto: JB-Accariez

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a apreciat că Uniunea Europeană nu a ţinut cont de recomandările sale privind eliminarea tuturor subvenţiilor acordate producătorului de avioane Airbus, un verdict final care permite SUA să aplice sancţiuni comerciale în valoare de mai multe miliarde de dolari.

 

Aceasta este ultima evoluţie dintr-o dispută comercială care durează de peste un deceniu între SUA şi UE cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Boeing şi Airbus.

Organul de apel din cadrul OMC a demonstrat într-un document că "Uniunea Europeană nu a eliminat toate ajutoarele publice pentru A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, şi pentru A350, ceea ce afectează Boeing şi salariaţii din sectorul aeronautic din SUA". De asemenea, "Uniunea Europeană şi unele state membre nu s-au conformat recomandărilor şi deciziilor Organismului de reglementare a diferendelor (ORD), în special obligaţia de a lua măsuri adecvate pentru a elimina efectele nefavorabile sau a elimina subvenţiile", se arată în decizia OMC.

Reacţionând la această decizie, Comisia Europeană a dat asigurări că va lua măsuri rapide pentru a se asigura că este în deplină conformitate cu decizia finală a OMC în aceasta cauză. "Aşteptăm cu interes viitoarea decizie a Organului de Apel privind respectarea de către SUA a concluziilor OMC cu privire la sprijinul guvernamental masiv şi persistent acordat Boeing", a subliniat, la rândul său, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

De peste 10 ani, OMC este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. AGERPRES

×