x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV se teme de boicotul la pompă împotriva Petrom.

OMV se teme de boicotul la pompă împotriva Petrom.

19 Mai 2011   •   15:24

OMV se teme ca boicoturile la pompa organizate de clientii nemultumiti in urma scumpirii carburantilor din 2010, litigiile cu angajatii sI amenzile din partea Consiliului Concurentei ar putea afecta activitatea sI profitabilitatea Petrom in perioada urmatoare.

Riscurile sunt detaliate in prospectul realizat de grupul austriac OMV pentru o majorare de capital de 900 de milioane de euro. In 2007 si 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigii cu actuali si fosti angajati in valoare totala de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).

Un alt factor care ar avea efecte negative asupra Petrom este reprezentat de plecarea unor directori si angajati-cheie.

“Compania ar putea sa nu reuseasca sa pastreze directorii sau angajatii cheie si sa atraga noi salariati calificati', potrivit prospectului.

Statul e dator-vandut

OMV precizeaza ca Guvernul nu a achitat nimic din totalul de 577 milioane de euro pe care ar trebui sa ii plateasca in contul lucrarilor de decontaminare a solului si a ecologizarilor derulate de Petrom.
“Pana acum, statul roman nu a platit sumele solicitate. Procedurile de rambursare a acestor sume sunt in derulare, dar recuperarea acestora nu poate fi garantata', potrivit prospectului.

Grupul austriac a cumparat 51,01% din Petrom in 2004. Statil inca mai are 20,63% din companie prin ministerul Economiei, iar Fondul Proprietatea detine alte 20,11% din titluri.

×