x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Orange şi Vodafone, amendă record

Orange şi Vodafone, amendă record

15 Feb 2011   •   11:42
Orange şi Vodafone, amendă record

152019-vs-20100108115548002.jpgOperatorii de telefonie mobilă Oran­ge şi Vodafone au luat cea mai mare amendă din istoria Consiliului Con­cu­renţei, de 147,9 milioane de lei (34,8 milioane de euro) şi respectiv 120,3 milioane de lei (28,3 milioane de euro) pentru abuz de poziţie domi­nan­­tă. Totuşi statul s-ar putea să nu vadă nici un sfanţ din moment ce am­bele companii vor contesta decizia în instanţă.

Decizia a fost luată luni într-o şedinţă a Consiliului şi reprezintă 3% din cifra de afaceri, a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. „În ca­drul investigaţiilor declanşate în 2006, în urma unor plângeri depuse de către SC Netmaster Communications SRL, autoritatea de concurenţă a constatat că cele două companii de te­lefonie au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţele lor de te­lefonie în vederea terminării ape­lu­ri­lor naţionale şi internaţionale tranzi­ta­te de acest operator”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concu­ren­ţei.

Perioada incriminată pentru blocare este 2004-2006, când piaţa telefoniei fixe se liberaliza. Vodafone nu a acordat Netmaster accesul la re­ţeaua sa pentru pentru o perioadă de 1 an şi jumătate, iar în cazul Orange aceasta este de 2 ani şi 4 luni. Netmaster solicita să i se perceapă tarife la nivelul stabilit de ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Ad­mi­nistrare şi Reglementare în Comunicaţii – n.r.), însă cele două companii au perceput tarife mai mari. „Practic, Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit informaţiilor din 2006, marii jucători telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de fraudă din partea operatorilor alternativi, respectiv ar fi suspectat că aceştia schimbau identitatea ape­lu­rilor terminate în reţelele Orange, Vodafone şi Romtelecom astfel încât să câştige mai mulţi bani.

Conform legislaţiei, în absenţa unei jus­ti­fi­cări obiective, un refuz re­pre­zintă un abuz de poziţie dominantă pe piaţa de acces. Orange şi Vo­dafone aveau nu numai obligaţia de a acorda accesul Netmaster la re­ţe­lele lor în ve­de­rea terminării ape­lu­ri­lor, dar şi pe aceea de a respecta re­gle­mentările au­torităţii din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif ma­xim pentru ser­­viciile respective. Dacă Vo­da­fone şi Orange ar fi acordat accesul Netmaster la tariful ma­xim reglementat, conform obligaţiei de nediscriminare, ar fi trebuit să apli­ce acelaşi tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau încheiate contrac­te, spune Consiliul Concurenţei.

În acelaşi caz este cercetată şi Rom­telecom. „În cazul Romtelecom, an­cheta este în curs de finalizare, chiar dacă cele două entităţi au anun­ţat, la mijlocul anului 2006, că s-a ajuns la o înţelegere amiabilă. Chiar dacă s-a ajuns la o înţelegere amia­bilă, o investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei îşi continuă cursul”, a anunţat Chiriţoiu. Netmaster Co­­mmunications nu mai există fiind achiziţionată de o altă firmă, New Com Tele­co­mu­ni­caţii, care şi-a vândut la rândul său baza de clienţi către RCS&RDS şi Romtelecom.


Orange: sancţiune neîntemeiată
„Suntem profund surprinşi de această decizie, pe care o consi-de­răm neîntemeiată având în vedere că se bazează pe o inter­pre­tare eronată a faptelor din dosarul cauzei. Sancţiunea este nejustificată şi Oran­ge va contesta această decizie în instanţă”, po­trivit unui comunicat Orange. Reprezentanţii operatorului afirmă că Orange şi-a desfăşurat dintotdeauna activitatea pe piaţă în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulile de concurenţă. Orange România a avut în 2009 o cifră de afaceri netă de 4,425 miliarde de lei.


Vodafone contestă amenda
Şi Vodafone România va contesta amenda, oficialii operatorului arătându-se „surprinşi şi deza­mă­giţi” de decizia instituţiei. „Vodafone nu a întreprins nici o acţiune care să împiedice accesul Net­mas­ter Communications la re­ţeaua sa, în vederea derulării tra­ficului de apeluri internaţionale, punct de vedere exprimat şi pe parcursul investigaţiei. Vodafone va contesta decizia Consiliului în justiţie”, se preci­zea­ză într-un comunicat al com­pa­­niei. Vodafone România a avut o cifră de afaceri de 3,938 miliar­de de lei.

×
Subiecte în articol: vodafone orange consiliul concurenţei