x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Orgoliile absurde sapa Trico Prompt

Orgoliile absurde sapa Trico Prompt

06 Iul 2004   •   00:00

Activele Trico Prompt Bucuresti au fost vandute de AVAS, care motiveaza aceasta decizie prin dezinteresul actionarului majoritar al societatii, SIF Muntenia. Trico Prompt SA era debitoare la AVAS pentru o creanta de peste 2,6 milioane dolari. Datoria in cauza data de circa noua ani, fiind vorba despre credite pe care societatea nu le-a mai rambursat.

CATALIN BUDESCU

Vanzarea activelor societatii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru suma totala de circa 3.058.230 dolari, la inceputul lunii aprilie, a declansat protestul reprezentantiilor sindicatului din societate, precum si al Federatiei Sindicatelor din Industria Textila si a Pielariei.

CREANTA DIN 1999. Societatea Trico Prompt era debitoare la fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) cu o creanta de 2.679.473 dolari.

De la cesionarea creantei, la sfarsitul anului 1999, si pana la organizarea licitatiei, societatea nu rambursase decat 3,07 % din suma datorata. Imposibilitatea rambursarii datoriei a fost exprimata si de catre PriceWaterhouseCoopers, care, la solicitarea AVAS, a intocmit in perioada ianuarie-august 2002 o evaluare a acestei societati. Dupa noua ani de la contractarea creditelor si la patru ani de la preluarea creantei de catre AVAS, institutia statului s-a hotarat sa scoata, in bloc, la vanzare activele companiei.

DOAR PROMISIUNI. Dupa parcurgerea etapelor premergatoare licitatiei, conducerea AVAS a purtat discutii cu reprezentantii debitoarei, ai salariatiilor si ai actionarului majoritar, SIF Muntenia. Conform AVAS, toate discutiile s-au soldat doar cu promisiuni din partea celor care trebuia sa achite datoria. Mai mult, Autoritatea sustine ca societatea a recurs la diverse metode menite sa descurajeze eventualii investitori, un exemplu fiind amanarea platii ultimei rate aferente contractului de leasing prin care s-au achizitionat principalele utilaje folosite in procesul de productie.

TREI OFERTANTI. La licitatie s-au inscris trei ofertanti, activele fiind adjudecate de catre societatea comerciala Romarta SA Bucuresti, la pretul total (inclusiv TVA) de 3.058.230 dolari. De la data licitatiei, Romarta a permis folosirea de catre Trico Prompt a utilajelor si a spatiilor adjudecate, in vederea derularii si finalizarii contractelor existente. In paralel, adjudecatarul afirma ca a demarat negocieri cu conducerea SIF Muntenia pentru identificarea posibilitatilor de derulare in comun a activitatii de productie de catre Romarta, Trico Prompt si Tricodava (actionar minoritar la Trico Prompt si, in acelasi timp, avand actionar majoritar tot SIF Muntenia).

De cealalta parte insa surpriza: actionarul - creditor Tricodava a solicitat, in pofida sperantelor cumparatorului, declansarea falimentului la Trico Prompt. Atat la Trico Prompt, cat si la Tricodava, conform AVAS, actionar majoritar este SIF Muntenia.
×
Subiecte în articol: economic prompt trico trico prompt