x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) De ce este important ca antreprenor sa beneficiezi de servicii de contabilitate de cea mai buna calitate

(P) De ce este important ca antreprenor sa beneficiezi de servicii de contabilitate de cea mai buna calitate

20 Apr 2018   •   14:26
(P) De ce este important ca antreprenor sa beneficiezi de servicii de contabilitate de cea mai buna calitate

Contabilitatea este fundamentul oricarei activitati financiare de succes. Pentru ca o afacere sa functioneze si sa creasca, antreprenorul trebuie sa inteleaga rolul contabilitatii si sa se asigure ca toate principiile si procedurile sale sunt aplicate corespunzator, intr-un mod cat mai profesionist, care sa reduca la minimum riscul de erori. Insa, uneori, antreprenorii sunt nevoiti sa acorde mai putina atentie acestor aspecte, fiind deja ocupati cu multe alte sarcini specifice rolului lor in companie.

Rolul contabilitatii este unul mult mai extins decat pare la prima vedere. De-a lungul timpului am fost invatati sa ignoram importanta acesteia si sa o asociem doar cu Declaratiile la stat. Insa ignorarea  informatiilor contabile poate duce la falimentului business-ului si pierderea investitiei.

Iata mai multe motive pentru care este important sa beneficiezi de servicii de contabilitate de calitate:

 

1) Contribuie la un management mai performant si la cresterea companiei

Ca antreprenor, nimeni nu cunoaste business-ul mai bine decat tine, insa informatiile cele mai importante pentru o companie se regasesc in documentele contabile. Daca acestea nu sunt realizate corespunzator, este mult mai dificil sa iei decizii antreprenoriale care sa asigure o buna desfasurare a afacerii.

 

2) Prevenirea situatiilor de criza sau dezechilibre de buget

Cu ajutorul serviciilor de contabilitate de calitate vei putea monitoriza situatia financiara a firmei tale, de la venituri, la cheltuieli, pana la cash flow.

Avand acces la informatii contabile de calitate poti:

 

  • preveni problemele cauzate de lipsa de lichiditati;
  • preveni cresterea necontrolata a cheltuielilor;
  • planifica sezonalitatea afacerii;
  • optimiza stocurile;
  • optimiza oferta catre clienti evitand blocajele;
  • organiza business-ul in asa fel incat sa eviti riscurile operationale (de ex, situatiile cand “pica” serverul, sau se indunda subsolul plin cu documente, facturi, contracte etc);
  • preveni problemele de organizare in circuitul documentelor si informatiilor (de ex, cand pur si simplu nu stii daca o factura a fost emisa sau nu);
  • preveni situatiile de criza care iti pot distruge afacerea (lichiditati, probleme de aprovizionare, oferte subdimensionate, probleme de lipsa de informative, calamitati naturale, etc).

 

3) Sfaturi-cheie si consultanta privind situatia financiara a companiei

Un contabil profesionist stie sa “distileze” informatiile care tin de situatia financiara a companiei si iti poate oferi sfaturi importante, bazandu-se pe experienta cu clienti similari. Nu in ultimul rand, acesta iti poate comunica si explica implicatiile unei tranzactii financiare, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

 

 

4) O buna planificare si organizare a activitatii in cadrul organizatiei

Un alt rol al serviciilor de contabilitate este acela de a oferi informatii importante persoanelor cu putere de decizie din cadrul unei firme, si anume antreprenorii si managerii. Prin efectuarea unor analize  bazate pe acuratetea datelor contabile furnizate, planificarea, organizarea si controlul activitatii organizatiei sunt realizate intr-un mod eficient, asigurand dezvoltarea business-ului.

Rigurozitatea in urmarirea tranzactiilor de catre contabil duce la utilizarea acelor informatii de catre antreprenor la activitatile de planificare, acesta nemaifiind nevoit sa verifice daca tranzactiile au fost inregistrate corespunzator.

Un contabil poate corecta erorile din mers si poate identifica problemele minore care pot escala daca nu sunt remediate in timp util. Datorita faptului ca sistemul de circulatie al documentelor este urmarit de catre contabil, se dezvolta un mod de lucru care genereaza stabilitate si incredere in cadrul companiei.

 

 

5) Ajuta la o eficientizare a managementului operational din firma

Serviciile de contabilitate de calitate te pot ajuta sa gasesti rapid informatiile si documentele de care ai nevoie. De exemplu, daca un client are anumite nemultumiri legate de o factura, poti identifica rapid informatiile importante legate de tranzactia respectiva si poti solutiona eventualele probleme in cel mai scurt timp.

 

6) Ajuta la crearea unui sistem de raportare eficient

Un contabil profesionist te poate ajuta sa iti creezi un sistem de raportare care iti furnizeze informatiile importante privind operatiunile din companie. Iata doar cateva exemple de rapoarte operationale deosebit de utile pentru un antreprenor:

 

  • sume de incasat;
  • intarzieri la plata;
  • vanzari efectuate;
  • costuri;
  • sume incasate cu titlu de avans.

 

Este esential ca toate aceste informatii sa provina dintr-un sistem de rapoarte in care antreprenorul sa aiba incredere, pentru a nu mai pierde timp cu verificarea corectitudinii informatiilor. Mai mult decat atat, antreprenorul trebuie sa primeasca toate informatiile de care are nevoie cat mai rapid, pentru a le putea folosi in timp util la solutionarea diverselor probleme si luarea deciziilor. O informatie primita post-factum, cand deja decizia a fost luata, este o informatie inutila.

 

7) Ofera investitorilor informatii corecte si complete despre compania ta

Multi antreprenori se afla adesea in situatia de a nu sti cu certitudine daca firma lor este pe profit sau pe pierdere. Un contabil poate face asta pentru tine! Mai mult decat atat, poti compara situatia companiei dintr-o anumita perioada cu o alta (de ex, anul curent vs anul precedent), pentru a evidentia evolutia afacerii tale.

 

Investitorilor le plac informatiile corecte si de incredere. Serviciile de contabilitate de calitate pot genera un capital de incredere in companie, care va conta mult in ochii investitorilor tai. De exemplu, daca vrei sa vinzi afacerea, un istoric transparent te va ajuta in orice tranzactie majora.

 

8) Te ajuta sa economisesti timp pretios

Apeland la servicii de contabilitate, nu vei mai pierde timp cu aspectele birocratice, si nici nu vei mai fi nevoit sa iti verifici contabilul. De multe ori, antreprenorii sunt fortati de situatie sa tina asa-zisa “contabilitate dubla”. Timpul si energia unui antreprenor ar trebui gestionate mai eficient si orientate catre dezvoltarea business-ului.

 

 

9) Ofera un plus de credibilitate pentru companie in fata finantatorilor

Atat bancile, cat si firmele de leasing iti vor cere informatii corecte despre companie si vor umari istoricul tau financiar. Daca ai un comportament nesigur sau nu iti platesti la timp obligatiile, risti sa nu primesti finantarea de care ai nevoie. Un istoric contabil bine pus la punct te va ajuta sa obtii mult mai usor un imprumut.

 

 

10) Contribuie la solidificarea relatiei cu clientii si furnizorii

Emiterea facturilor, efectuarea incasarilor si plata furnizorilor trebuie efectuate la timp pentru ca business-ul tau sa nu aiba de suferit. Serviciile de contabilitate te ajuta sa fii mereu cu un pas inainte si sa stii ce creante ai de incasat, precum si ce plati ai de facut. Daca nu esti sigur pe situatia financiara a firmei tale, toata lumea va profita de tine, iar asta poate duce rapid la pierderea de teren in favoarea competitorilor.

 

11) Te ajuta sa cunosti cu exactitate ce “datorii” are compania ta la stat si sa respecti legislatia fiscala

 

Tinerea evidentei contabile este obligatorie prin lege. Asadar, apeland la servicii de contabilitate de calitate, te vei asigura ca respecti legislatia fiscala. Este vital ca firma ta sa mentina o buna “relatie” cu ANAF-ul, care nu este o institutie infailibila. Din contra, se poate intampla ca agentii fiscali de la ANAF sa comita erori. Avand o situatie contabila bine pusa la punct vei putea contesta cu usurinta diverse regularizari efectuate incorect si, bineinteles, vei putea evita situatia neplacuta de a fi sanctionat cu o amenda, justificat sau nu.

 

Asadar, rolul serviciilor de contabilitate este de a asigura buna desfasurare a business-ului si a-l mentine in functiune, monitorizand constant fluxul tranzactiilor in companie.

 

Daca esti un antreprenor care vrea sa porneasca un start-up, un PFA sau detii un IMM, si doresti sa te eliberezi de task-urile repetitive pe care le presupune contabilitatea, dar sa beneficiezi de servicii de contabilitate profesioniste, opteaza pentru keez.ro, prima platforma de instrumente de management din Romania! Cu ajutorul keez.ro, poti urmari toate informatiile care te intereseaza in timp real, poti emite facturi, poti consulta situatia facturilor incasate de la clienti, precum si consulta profitul de luna trecuta. In plus, platforma ofera si servicii de salarizare si infiintare firma. Keez.ro este un adevarat "birou digital" care are ca scop sprijinirea antreprenorilor in toate activitatile necesare bunei desfasurari a unei firme.

 

 

×