x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Sfaturi pentru legumicultori, de la specialiștii Glissando

(P) Sfaturi pentru legumicultori, de la specialiștii Glissando

28 Feb 2017   •   07:10
(P) Sfaturi pentru legumicultori, de la specialiștii Glissando

Fiecare agricultor și în special cultivatorii de legume trebuie să știe că rezultatele cele mai bune se obțin doar dacă se ține cont de regulile culturilor, care au fost stabilite în urma studiilor de specialitate. Contează foarte mult calitatea semințelor, cea a solului, variațiile de temperatură și prevenirea apariției bolilor sau a dăunătorilor.

 

Ca punct de pornire, pentru a avea rezultate foarte bune, agricultorul trebuie să știe că semințele certificate sunt foarte importante. "Glissando comercializează doar semințe certificate. Din păcate, piața nu este 100% o piață a semințelor certificate, dar, în ultimii ani, fermierii au înțeles că este foarte importantă calitatea materialului semincer folosit. Comercializăm o gamă foarte largă de semințe și suntem dealeri ai majorității companiilor de pe piață. Fiecare companie are o multitudine de produse, dar fermierul trebuie să rețină un aspect foarte important: trebuie să respecte condițiile de cultură recomandate de furnizori”, explică reprezentanții companiei Glissando.

 

Importanța pesticidelor de bună calitate

Sunt câteva lucruri foarte importante pe care agricultorii români trebuie să le cunoască despre pesticidele pe care le cumpără și cum ar trebui să facă alegerea. Nu se poate folosi orice fel de produs și, mai ales, nu în orice cantitate. “În ultimii ani, gama de produse comerciale oferite fermierilor este tot mai redusă, din cauza condițiilor impuse de Uniunea Europeană, cu privire la omologarea produselor pentru protecția plantelor. Este foarte important pentru agricultori să constate ce anume trebuie combătut: boala, dăunatorii, buruiana. De asemenea, trebuie să știe care este stadiul de dezvoltare al culturii, condițiile meteorologice, temperatura, etc. Este un cumul de factori care determină și stabilesc tipul de pesticid, momentul aplicării, eficiența produsului. Pentru fiecare produs există condiții optime de aplicare și de acest aspect trebuie să țină seama agricultorul, când alege pesticidul folosit”, explică Ioan Biianu, directorul general al companiei Glissando. Avantajele produselor Glissando, în comparație cu celelalte produse de pe piață sunt demonstrate prin rezultatele obținute de agricultorii care le folosesc. „Suntem o companie dinamică și în plină dezvoltare. Avem o dezvoltare la nivel național, specialiști care pot îndruma agricultorii în alegerea unei soluții eficiente și economice. Gama de produse comercializate acoperă tot spectrul de pesticide necesare într-o fermă. Avem un bun parteneriat cu toți furnizorii de pesticide (companiile multinaționale) și am dezvoltat inclusiv produse proprii, fabricate în România”, mai explică Ioan Biianu.

 

Produse noi, omologate pentru acest an

Cercetarea în domeniul protecției culturilor agricole avansează, de la un an la altul, iar noile produse de pe piață trebuie să fie cunoscute de cultivatori. Compania Glissando a reușit să reomologheze produsul SINTOGRILL - un insecticid pentru combaterea coropișniței și a viermilor sarma în culturile de legume. Acest produs este fabricat și comercializat exclusiv de Glissando. Este un produs care revine pe piață și este foarte apreciat de legumicultori. Tot în acest an, compania a diversificat gama de produse comercializate și a introdus produse noi în programul de microambalare. Clienții companiei pot cere și consiliere pentru a afla care sunt metodele cele mai eficiente pentru îmbunătățirea recoltelor. “Angajații Glissando, din toate punctele de vânzare, sunt și consilieri care-i sfătuiesc pe agricultori ce trebuie să știe în alegerea soluțiilor care se impun într-un anumit moment. Este foarte ușor să previi apariația unei boli și a dăunătorilor, decât să combați boala sau dăunatorul când există deja în cultură. Din acest motiv, tratamentele trebuie să fie alese și administrate preventiv. Sigur, există foarte multe tratamente aplicate când apare boala sau dăunătorul, dar de cele mai multe ori se pierd producții importante în acest caz”, explică directorul companiei.

Adevărata eficiență pentru cultivatori

Un alt aspect important, pentru cultivatorii care trebuie să aleagă ce produse folosesc este raportul calitate/preț. „Prețul este și în funcție de eficiența produsului. Cu cât produsul este mai eficient, mai selectiv, și prețul este mai mare. Produsele au în spate ani mulți de cercetare și testare. Și acest aspect influențează poziționarea prețului pentru un anumit produs. Noile produse sunt tot mai selective și rezolvă probleme punctuale. Calitatea produsului este influențată de modul cum este formulat, modul cum este produsă substanța activă, produsele secundare (impuritățile) pe care le conține, coformulanții folosiți. Această calitate poate influența foarte mult eficiența produsului. Marile companii dezvoltă formulări noi, formulări care sunt de regulă mai scumpe și măresc prețul produsului, dar trebuie să avem în vedere că aceste formulări sunt și mai prietenoase cu mediul și mai eficiente, pentru că reduc doza de pesticid. Este foarte important ca produsul folosit să rezolve problema apărută”, explică specialiștii companiei Glissando.

 

Sfaturi pentru agricultorilor, în anul 2017

Deoarece condițiile din această iarnă au fost foarte severe, există posibilitatea compromiterii anumitor culturi de toamnă, în special rapiața și grâul. Specialiștii companiei Glissando recomandă consultarea specialiștilor, pentru ameliorarea efectelor produse de vremea neprielnică. „Trebuie verificate aceste culturi și, acolo unde se constată că înghețul a afectat cultura și densitatea de plante rămasă nu mai asigură producția dorită, se va reînsămânța cu altă cultură de primavară. Este foarte important pentru fermier să decidă ce anume va însămânța, rotația prevazută pentru acel sol și ce erbicide a folosit în toamnă”, spun consultanții companiei Glissando.

 

×
Subiecte în articol: Glissando