x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Până unde va scădea preţul petrolului?

Până unde va scădea preţul petrolului?

de Vali Blanaru    |    24 Noi 2014   •   21:06
Până unde va scădea preţul petrolului?
Sursa foto: PEMEX/EPA/Intact Images
Cotaţiile se pot prăbuşi de la 80 la 60 de dolari/baril, dacă OPEC nu decide reducerea producţiei
Economia Rusiei va înregistra pierderi de 80 de miliarde de euro pe an şi riscă să intre în recesiune în 2015. Populaţia din SUA economiseşte zilnic 250 de milioane de dolari faţă de acum câteva luni. Ambele realităţi economice sunt cauzate de preţul minim record atins de petrol. Preţul petrolului a scăzut în 2014 cu 30% ajungând la 80 de dolari pe baril, o evoluţie greu de anticipat la începutul de an. În luna iunie barilul era cotat cu o maximă de 120 dolari, în octombrie a coborât la 95 de dolari pentru ca în prezent să fie de 80 de dolari. Evoluţia apare pe fondul aprecierii dolarului, a creşterii producţiei de petrol în SUA coroborată cu scăderea cu 30% a importului şi a ofertei în creştere pe piaţa mondială. Unii analişti estimează că preţul va continua să se reducă şi în 2015 iar prognoze de 60 de dolari pe baril încep să pară realiste. Acesta ar fi cel mai scăzut preţ al petrolului înregistrat din 2009.

Reuniune OPEC la Viena
Membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor întâlni joi, 27 noiembrie, la Viena pentru discuţii înainte de a lua o decizie comună privind nivelul producţiei şi livrărilor de ţiţei. Cei mai importanţi membri ai organizaţiei sunt Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iran şi Venezuela.

Deoarece oferta de ţiţei de pe piaţa globală depăşeşte cererea, pentru influenţarea preţurilor este nevoie ca OPEC să-şi restrângă producţia cu 1,5 milioane de barili pe zi. “Credibilitatea şi influenţa OPEC ar fi pusă la îndoială dacă nu se va decide reducerea producţiei. În caz contrar, comportamentul de turmă şi preferinţa investitorilor pentru specularea evoluţiilor negative va accelera scăderea preţului”, a spus Daniel Bathe, administrator al fondului german Lupus Alpha Commodity Invest Fund, pentru Reuters.

Rusia nu poate influenţa singură preţul
Rusia, care nu face parte din OPEC, este printre cele mai afectate de ieftinirea petroluli, în condiţiile în care vânzările de hidrocarburi reprezintă în jur de două treimi din exporturi şi aproape jumătate din încasările bugetare. Analiştii estimează că fiecare ieftinire cu un dolar al preţului barilului se traduce într-o scădere de 3 miliarde de dolari a veniturilor Rusiei din exporturi.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat recent că Rusia analizează posibilitatea reducerii producţiei sale de petrol în încercarea de a susţine preţurile. Totuşi, reducerea producţiei de petrol este dificilă deoarece bugetul ţării se bazează pe veniturile din exporturile de petrol şi în plus Rusia nu are tehnologia necesară pentru a-şi creşte sau micşora rapid producţia. Unii analişti estimeză că Rusia ar putea vinde în pierdere până la 350.000 de barili/zi deoarece nu au capacităţi de stocare şi nu poate opri producţia de teamă că sondele vor îngehţa.

Rusia are nevoie de un preţ de cel puţin 100 de dolari/baril pentru a-şi echilibra bugetul iar unii analiştii susţin că Moscova ar dori chiar un preţ de până la 115 dolari din cauză că în acest an bugetul a trebuit să acopere cheltuielile militare crescute provocate de intervenţia în Ucraina precum şi sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Rusia a discutat deja cu Arabia Saudită şi Venezuela despre necesitatea de a susţine piaţa petrolieră şi se aşteaptă ca Moscova să trimită o delegaţie de rang înalt la următoarea reuniune ministerială a OPEC. Rămâne însă de văzut dacă ruşii vor obţine sprijinul dorit. La începutul anilor 2000, Rusia a promis că îşi va reduce exporturile pentru a ajuta OPEC să oprească prăbuşirea preţului petrolului, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Situaţia s-a repetat în 2008 când o delegaţie rusă a participat la întâlnirea OPEC din Algeria dar nu a contribuit la reducerea producţiei de petrol, deşi Rusia avea nevoie de creşterea preţurilor la acel moment.

×