x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paradoxul amar numit LIBERTATE. Ţara care s-a îndatorat 11.000 de MILIARDE de dolari, iar locuitorii ei sunt sclavi. În ce situaţie e România

Paradoxul amar numit LIBERTATE. Ţara care s-a îndatorat 11.000 de MILIARDE de dolari, iar locuitorii ei sunt sclavi. În ce situaţie e România

11 Sep 2012   •   05:55
Paradoxul amar numit LIBERTATE. Ţara care s-a îndatorat 11.000 de MILIARDE de dolari, iar locuitorii ei sunt sclavi. În ce situaţie e România

Avem doar impresia ca suntem oameni liberi. In realitate, cifrele arata altfel. Cel de-al saptelea presedinte al Statelor Unite spunea urmatoarele cuvinte, care sunt mai reale ca niciodata: "Atunci cand te indatorezi devii sclav".

Daca ne uitam la toate tarile mici care au riscat imprumuturi externe, asa este. Daca privim spre Grecia, Portugalia, Spania sau chiar Romania intelegem mai bine ca sclavagismul poarta haina perfida a libertatii.

Potrivit datelor furnizate de The Economist, datoria publica globala a atins suma ametitoare de 49 de mii de miliarde, iar din aceasta suma - ale carei zero-uri nici nu le putem numara - aproape jumatate reprezinta datoria SUA si a Japoniei. Americanii au ajuns sa aiba o datorie de 11 mii de miliarde de dolari, iar Japonia are imprumutate alte 12 mii de miliarde.

Insa, ca sa vedem dinamica lucrurilor, in urma cu un deceniu, datoria publica era la jumatate - fiind de "doar" 20 de mii de miliarde, iar in urma cu cinci ani atingea suma de 30 de mii de miliarde.

Daca lucrurile vor continua in acest ritm, se estimeaza ca in numai un an de zile, in 2013, cifrele vor depasi 50 de mii de miliarde.

Cum sta Romania

Potrivit antena3.ro, in urma cu zece ani, Romania avea o datorie publica de 11,8 miliarde de dolari si o populatie activa de 22 de milioane de locuitori. Pe cap de locuitor, datoria ajungea la 542 de dolari, iar ca pondere in Produsul Intern Brut aceasta datorie publica reprezenta un procent de 27,8%.

Dupa zece ani, cifrele s-au schimbat radical. Datoria publica a atins cifra de 57 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta pe cap de locuitor peste 2.600 de dolari.

Astfel in doar zece ani datoria publica a Romaniei a crescut de cinci ori.

×