x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patru din cinci case nu au asigurare la cutremur

Patru din cinci case nu au asigurare la cutremur

de Dan Straut    |    28 Oct 2020   •   09:53
Patru din cinci case nu au asigurare la cutremur

Din cele 9 milioane de locuințe existente în fondul locativ național, mai puțin de două milioane au asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren), ceea ce înseamnă că patru din cinci case nu sunt asigurate. Printre motivele invocate de proprietari ca să evite asigurarea, cei mai mulți spun că intervenția divină este suficientă (dar și inevitabilă în caz de daună) și/sau că nu au bani pentru plata poliței, arată sondajele companiilor de profil.

„Statisticile noastre arată că doar una din cinci locuințe este asigurată, dar există și zone din țară în care mai puțin de o locuință din 10 are o astfel de poliță. Asta în condițiile în care asigurarea caselor împotriva dezastrelor este obligatorie, deja, de 10 ani”, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al Pool-ului de Asigurări Împotriva Dezastrelor (PAID), la o conferință dedicată acestui sector.

La sfârșitul lunii septembrie 2020, erau active la nivel național aproximativ 1,76 milioane de asigurări obligatorii de locuințe (polițe PAD), în creștere ușoară față aceeași lună din 2019.

 

„Ne scăldăm în optimism”

 

Participanți la conferință, organizată de XPRIMM, au explicat și de ce românii nu își asigură locuințele. „Ne scăldăm în optimism, ni se pare că dezastrele nu ne vor afecta, dar ne uităm și în sus, fiind convinși că intervenția divină ne va apăra. Iar dacă se va întâmpla ceva - oricum, aceasta a fost voia Celui de Sus”, au relatat reprezentanții asigurătorilor.

Potrivit unui sondaj IRES, 74% din români sunt interesați de asigurarea locuinței și 84% sunt conștienți că această asigurare este obligatorie, dar numai 35% au intenția fermă de a achiziționa o astfel de poliță.

 

În aceste zile s-au împlinit 118 ani de la primul mare cutremur care a lovit România, în octombrie 1902, cu peste 7,5 grade pe scara Richter, urmat de mai multe replici de peste 5 grade.

 

 

Pentru a deconta daunele provocate caselor asigurate obligatoriu în cazul unui seism major, PAID are la dispoziție un miliard de euro

×