x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Percheziţii de amploare la Omniasig: angajaţi acuzaţi de abuz în serviciu. Prejudiciul a fost estimat la un milion de euro

Percheziţii de amploare la Omniasig: angajaţi acuzaţi de abuz în serviciu. Prejudiciul a fost estimat la un milion de euro

14 Mai 2014   •   12:39
Percheziţii de amploare la Omniasig: angajaţi acuzaţi de abuz în serviciu. Prejudiciul a fost estimat la un milion de euro

Încă un cutremur pe piaţa asigurărilor. 49 de sedii ale Omniasig Vienna Insurance Group, una dintre cele mai mari societăţi de asigurare din România, au fost percheziţionată ieri de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Ancheta procurorilor îi vizează pe directorul general al Omniasig şi alţi peste 40 de directori de sucursale şi directori de vânzări care sunt suspectaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual. Anchetatorii vor verifica un milion de poliţe iar prejudiciul produs statului este estimat la aproximativ un milion de euro.

Percheziţiile s-au desfăşurat simultan la sediul central şi sucursalele Omniasig, situate în Bucureşti şi în toate judeţele din ţară. Cercetările nu îi vizează însă pe clienţii companiei care sunt consideraţi cumpărători de bună-credinţă. Surse apropiate anchetei, au declarat că atunci când un client se prezenta pentru a-şi încasa poliţa de asigurare, reprezentanţii societăţii îl despăgubeau, evitând astfel controale generate de eventualele reclamaţii ale unor clienţi nemulţumiţi.

Poliţiştii au estimat că în urma percheziţiilor vor ridica "mai multe camioane de acte", urmând ca, în zilele următoare, să fie audiaţi şi directorii societăţii.
Procurorii analizează modul în care Omniasig a încheiat poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii companiei care au precizat că vor pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate iar în paralel vor declanşa o anchetă internă.

La desfăşurarea percheziţiilor de ieri, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară, fiind angrenaţi aproximativ 100 de poliţişti, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Fraudelor, precum şi de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Anchetă internă
În lipsa unor informaţii clare, pe surse s-a vehiculat că prejudiciul ar proveni din faptul ca unii angajaţi ai Omniasig ar fi supraevaluat valoarea clădirilor sau a daunelor pentru accidentele auto. Pentru a opri zvonurile, Omniasig a emis un comunicat de presă prin care susţine că unicul obiect al verificărilor desfăşurate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013. “Unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD. Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie”, se arată într-un comunicat al companiei. Activitatea curentă a Omniasig nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări, a dat asigurări compania.

Ce e în neregulă?
Conform legislaţiei, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia să încheie poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura locuinţei asigurate.

Societăţile de asigurare, fie că sunt sau nu acţionar PAID, pot încheia numai asigurări facultative pentru locuinţe şi doar pentru partea din suma asigurată care depăşeşte suma asigurată obligatoriu prin PAD.

Distribuirea poliţelor s-a făcut prin intermediul acţionarilor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) până în luna iulie a anului trecut, printre care nu figura şi Omniasig. Ca urmare a semnării unui protocol cu PAID, Omniasig a început în luna august să distribuie şI ea poliţe PAD.

PAID a semnat protocoale şi cu alţi asigurători şi, începând cu luna august 2013, portofoliul societăţii a crescut constant lună de lună.

La finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte de PAD, iar o lună mai tarziu ajunsese la 423.132 de poliţe. La finele anului trecut, numărul poliţelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012. La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de poliţe în portofoliu.

Omniasig are un capital de 439,6 milioane de lei şi este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care deţine peste 99% din acţiuni. Societatea este al treilea jucător pe piaţa locală a asigurărilor. La finele lui septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de poliţe în vigoare în clasa de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013, potrivit datelor asociaţiei asigurătorilor din România (UNSAR). În total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig număra 1,33 milioane de poliţe, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013.

Anul trecut, subscrierile Omniasig au scăzut cu 14,2% faţă de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din poliţe RCA şi CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%. VIG mai deţine pe piaţa românească BCR Asigurări de Viaţă şi Asirom. 

×
Subiecte în articol: perchezitii Omniasig urmarire penala