x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 13 miliarde de dolari au fost "spălaţi" in Estonia

Peste 13 miliarde de dolari au fost "spălaţi" in Estonia

25 Mai 2018   •   15:38
Peste 13 miliarde de dolari au fost "spălaţi" in Estonia

Peste 13 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) au fost "spălaţi" prin bănci din Estonia între 2012 şi 2016, se arata in raportul anual al politiei din acest stat baltic.

 

Anunţul survine dupa ce, în martie, Banca Centrală Europeană a revocat licenţa unui mic grup bancar estonian, Versobank AS, pentru esecul de a remedia breşele descoperite în domenii precum spălare de bani şi combaterea terorismului, iar în a treia mare banca, ABLV, din Letonia, tara vecina, a fost închisă mai devreme în acest an în urma unui raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituţionalizată", inclusiv tranzacţii având legătură cu Coreea de Nord.

Unitatea pentru informaţii financiare a poliţiei din Estonia a precizat că, pe lângă peste 6 miliarde de dolari "spălaţi" în bănci din ţară prin mecanisme descoperite de garda financiară, alţi 7,3 miliarde de euro, nedescoperiţi până acum, au fost spălaţi prin vânzarea de acţiuni şi obligaţiuni ruseşti prin deschiderea de conturi de către cetăţeni străini la bănci estoniene, încasările fiind transferate "către zeci de jurisdicţii şi mii de companii în schimbul a diverse bunuri şi servicii".

Acest lucru s-a întâmplat în 2012, an în care produsul intern brut al Estoniei s-a ridicat la doar 17,9 miliarde de euro. Poliţia republicii baltice a avertizat totodată că sunt de aşteptat noi tentative de spălare de fonduri, în perspectiva închiderii aşteptate a unor bănci din Rusia. AGERPRES

×