x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa fuziunilor din România: 4,3 mld. de euro

Piaţa fuziunilor din România: 4,3 mld. de euro

de Giulia Anghel    |    09 Ian 2019   •   15:00
Piaţa fuziunilor din România: 4,3 mld. de euro

Firme de curierat, proiecte imobiliare gigantice, companii de medicamente, rețele de cablu, bănci, chiar și un producător de înghețată, au suscitat interesul unor investitori români și străini care au fost dispuși să plătească sume cu multe zerouri pentru a-și dezvolta afacerile.

Piața de fuziuni și achiziții din România a ajuns la două miliarde de euro în 2018, dacă se iau în calcul doar informațiile publice și tranzacțiile cu valoare declarată. Adăugând și contractele cu sume necomunicate, sumele s-au situat între 3,8 și 4,3 miliarde de euro, potrivit analizei efectuate de Deloitte România. Anul trecut au fost anunțate 14 tranzacții cu valoare declarată sau estimată de peste 100 milioane de euro. S-au încheiat 96 de contracte de fuziuni și achiziții, a căror valoare medie comunicată a fost de 50 milioane de euro.

„Interesul investitorilor financiari pentru România s-a păstrat, în condițiile în care companiile românești au continuat să crească, iar fundamentul macroeconomic nu s-a schimbat semnificativ față de anul precedent”, Ioana Filipescu, partener Corporate Finance, Deloitte România.

Premiera anului 2018

Start-up-ul românesc UiPath a devenit primul unicorn autohton din sectorul IT, după ce a atras două finanțări importante. Prima a fost acordată de Accel, Capital G și Kleiner Perkins Caufield&Byers, în valoare de 124 milioane de euro. Cea de-a doua a venit prin achiziția a 7,5% din acțiuni de către Sequioa Capital, în urma căreia UiPath a fost evaluat la 2,6 miliarde de euro.


Cele mai valoroase contracte

Vodafone a preluat rețelele de cablu UPC, deținute de Liberty Global în Germania, Cehia, România și Ungaria. Deși valoarea contractului pentru România nu a fost comunicată, suma tranzacției pentru toate cele patru țări a fost de 18,4 miliarde de euro.

Advent Internațional a achiziționat divizia europeană de medicamente Zentiva, a grupului Sanofi, inclusiv Zentiva România, fostul Sicomed. Valoarea calculată este de 287 milioane de euro.

AL Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite a cumpărat compania Agricost Brăila, cea mai mare fermă de cereale din Europa, contra sumei de 200 milioane de euro.

Banca Transilvania a preluat Bancpost pentru 178,67 milioane de euro

Distribuitorul german de medicamente Phoenix a cumpărat Farmexim, care deține și farmaciile Help Net. Valoarea contractului nu a fost comunicată, dar tranzacția a fost evaluată la 100 milioane de euro.

Proprietarii Dedeman, frații Pavăl au preluat proiectul de birouri The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, și evaluat la 200 milioane de euro.

Proiectul de birouri Oregon Park, evaluat la 150 milioane de euro, a fost cumpărat de Lion’s Head Investment.

Gigantul Unilever a achiziționat producătorul autohton de înghețată Betty Ice. Valoarea tranzacției a fost estimată la 100 milioane de euro.


 

×
Subiecte în articol: piata furnizorilor