x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa imobiliară din Europa de Est si-a reluat ritmul de creştere de dinaintea crizei

Piaţa imobiliară din Europa de Est si-a reluat ritmul de creştere de dinaintea crizei

17 Ian 2018   •   08:54
Piaţa imobiliară din Europa de Est si-a reluat ritmul de creştere de dinaintea crizei

Pieţele imobiliare din Europa de Est rămân atractive pentru dezvoltatori, în condiţiile în care perspectivele economice contracarează volatilitatea politică din regiune, au apreciat directorii din industrie care au participat la o conferinţă la Viena, transmite Bloomberg.

 

"Cu toată viteza înainte", a declarat Remon Vos de la dezvoltatorul ceh de parcuri industriale CTP Invest spol s.r.o. referindu-se la potenţialul pieţei imobiliare în 2018, după doi ani în care investiţiile au revenit la nivelurile de dinaintea crizei.

Preţurile în regiune au crescut pe măsură ce au intrat bani în imobiliare la un nivel fără precedent după 2007. Potrivit firmei de consultanţă Colliers International, anul trecut investiţiile în imobiliare au fost similare cu nivelul de 12,2 miliarde de euro înregistrat în 2016. În condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă în acest an la o creştere a Produsului Intern Brut de până la 5,5%, este puţin probabil să asistăm la o încetinire a pieţei chiar dacă multe ţări din regiune se confruntă cu o situaţie politică volatilă, apreciază directorii care au participat la conferinţa de la Viena.

Chiar dacă economiile din regiune Europei de Est au cele mai mari ritmuri de creştere din UE, scena politică este din ce în ce mai volatilă. Marţi, pentru a doua oară în decurs de un an, România a rămas fără guvern. În aceeaşi zi, premierul Cehiei, Andrej Babis a pierdut un vot de încredere pentru a forma o nouă administraţie. În Polonia, un nou prim-ministru a înlocuit aproape jumătate din miniştrii săi iar Ungaria, unde vor avea alegeri în aprilie, este criticată de UE pentru politicile sale.

"Aceste pieţe sunt în creştere şi nu sunt atât de dependente de situaţia politică dintr-o anumită ţară. Aceasta nu are un impact imediat asupra afacerilor noastre", a declarat Remon Vos la o conferinţă organizată de Euromoney. În România, piaţa este una din cele mai puternice din regiune "în pofida situaţiei politice" iar investitorii continuă să o aprecieze ca fiind "interesantă" şi le place aici, a spus Vos.

Directorii prezenţi la conferinţa de la Viena s-au declarat de acord că, deşi volatilitatea politică este în mod normal un fenomen pe termen scurt, deciziile în imobiliare se iau având în vedere o perspectivă pe termen lung, ceea ce reduce efectul riscurilor politice.

"În acest moment ciclul pare foarte favorabil pentru Europa Centrală şi de Est", a declarat Jos Tromp, director de cercetare pentru Europa Orientul Mijlociu şi Africa la brokerul american de imobiliare CBRE Group Inc. Potrivit acestuia deşi fondurile de private equity din SUA ar urma să iasă din Europa pe fondul aşteptărilor privind o creştere puternică, investiţiile vor rămâne în regiunile emergente. Chiar dacă 2017 a fost cel mai bun an din punct de vedere al volumului, pe ansamblu piaţa imobiliară de pe continent va rămâne robustă pentru moment, susţine Jos Tromp. AGERPRES

×