x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Populaţia ar putea să plătească cu 40% mai puţin la factura de gaze naturale

Populaţia ar putea să plătească cu 40% mai puţin la factura de gaze naturale

16 Iun 2008   •   00:00

Populaţia ar putea să plătească cu 40% mai puţin la factura de gaze naturale dacă România ar reanaliza structura coşului de consum, potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor.



Manevre Petrom

Populaţia ar putea să plătească cu 40% mai puţin la factura de gaze naturale dacă România ar reanaliza structura coşului de consum, potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor.

"În acest moment lipsesc 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Doljchim, Arpechim şi Petrobrazi le consumă la preţ de producţie şi nu ca un consumator normal, a cărui structură tarifară este formată în proporţie de 40% din importuri."

Mai exact, Iancu reclamă faptul că Petrom vinde propriilor sucursale gazul natural la preţ de producţie, spre deosebire de ceilaţi consumatori, care îl cumpără mai scump, fiind un preţ reglementat. El a propus ca preţul gazului să fie cel reglementat şi pentru consumul propriu tehnologic al Petrom, Romgaz, Distrigaz Sud, Transgaz, şi EoN Gaz România.

"Măsura ar despovăra cu 40% factura la gaze. În plus, ceilalţi agenţi economici sînt dezavantajaţi de acest comportament al Petrom. Azomureş şi Amonil cumpără gazele la preţ reglementat şi nu la cel de producţie. Petrom nu este stăpînul gazelor în România, ci doar le extrage la un preţ reglementat. E o problemă legată de legea gazelor naturale şi nu de contractul de privatizare al Petrom, esenţa fiind conceptul de consumator." Potrivit lui Iancu, consumatorii ar trebui să fie toţi cei care utilizează gaze naturale şi nu cei care cumpără. Un calcul simplu arată că populaţia şi ceilalţi agenţi economici sînt prejudiciaţi anual cu 567 milioane de dolari. Mai mult, potrivit lui Iancu, centrala pe care Petrom intenţionează să o construiască va duce la diminuare aportului de gaze naturale al companiei la coşul de consum, aceasta preferînd să le dea către propria centrală. Astfel, s-ar putea ajunge ca România să importe o cantitate mai mare de gaze naturale care sînt mai scumpe. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, s-a împotrivit iniţiativei, susţinînd că includerea unităţilor Petrom în coşul de consum va duce doar la creşterea preţului pentru ele, dar nu şi la scăderea celui pentru populaţie şi ceilalţi agenţi economici.

×
Subiecte în articol: economic petrom naturale gaze