x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Poşta şi Transelectrica caută manageri privaţi

Poşta şi Transelectrica caută manageri privaţi

de Alina Botezatu    |    25 Mai 2015   •   15:30
Poşta şi Transelectrica caută manageri privaţi
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Două mari întreprinderi de stat își caută în sistemul privat membri în conducere. Început acum trei ani, la cererea FMI, programul manager privat la stat se derulează încă, dar greoi.

Până pe 28 mai, se poate aplica pentru postul de director general şi membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Poştei Române. În prezent, directorul general interimar este, din iunie 2014, Alexandru Petrescu, care are un salariu de aproape 2.300 de euro, lunar. Recrutarea pentru Poștă o face compania de executive search George Butunoiu. Aceasta este una dintre cele cinci firme desemnate să aplice OUG nr. 109/2011, care stabilește conducerea privată la firmele de stat și a cărei aplicare a început acum trei ani.

Alte firme pe listă
Transelectrica așteaptă candidaturi la funcția de membru în Directorat până pe 2 iunie. Salariul este de aproximativ 5.500 de euro brut, lunar, plus bonusuri și beneficii. Selecția o fac firmele de consultanţă Quest Advisors şi Transearch International. În februarie și martie, Quest a selectat noul director general al CE Hunedoara. În plus, CFR Marfă și-a schimbat recent directorul general. George Buruiană a demisionat în februarie din funcția pe care o ocupa din 5 iunie 2014, deoarece urma să fie selectat un manager privat. El a fost înlocuit de Ion Soare, până la sfârșitul lunii aprilie, când funcția a preluat-o Mircea Florin Biban. Compania a conce¬diat anul trecut 30% din salariați, respectiv 2.500 de angajați, pentru a se restructura.

33 de întreprinderi de stat
Până la jumătatea anului 2014, au fot numiți administratori şi directori noi doar în 33 din cele 247 de firme ale statului deţi-nute de autorităţile centrale, „Numărul total este însă înşelător, deoarece majoritatea consiliilor de administrație (...) au fost revocate și înlocuite cu consilii şi directori interimari”, se subliniază într-un raport.
 

×