x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Premieră în România, fermierii îşi pot asigura culturile pentru toate riscurile climatice

Premieră în România, fermierii îşi pot asigura culturile pentru toate riscurile climatice

15 Dec 2016   •   18:26
Premieră în România, fermierii îşi pot asigura culturile pentru toate riscurile climatice
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fermierii români îşi pot asigura culturile pentru toate riscurile climatice, după ce liderul pieţei locale de asigurări agricole a lansat miercuri, în premieră, un produs care oferă protecţie împotriva tuturor fenomenelor naturale care pot provoca pierderi de producţie - grindină, furtună, ploi, inundaţii, băltiri, secetă, arşiţă, exces de umiditate, incendiu din cauze naturale. 

Noua asigurare agricolă, lansată de compania Groupama Asigurări, vizează exploataţiile agricole cu personalitate juridică, iar culturile asigurate sunt cele de porumb şi floarea soarelui, destinate consumului (obligatoriu va fi asigurată întreaga suprafaţă cultivată cu respectiva cultură). 

Producţia asigurată reprezintă nivelul garantat al producţiei (70% din producţia medie din istoric) pentru întreaga suprafaţă cultivată şi orice pierdere de producţie faţă de acest nivel, ca urmare a producerii unor fenomene climatice, duce la acordarea despăgubirii, iar suma asigurată este stabilită împreună cu beneficiarul asigurării, fără a depăşi valoarea cheltuielilor directe şi indirecte. 

Prima de asigurare este stabilită în funcţie de localizarea culturii, nivelul de producţie garantat şi franşiză şi se situează între 75 de lei şi 250 lei pe hectar, a precizat directorul general al Groupama Asigurări, Călin Matei. 

Conform barometrului riscurilor realizat de companie în rândul fermierilor din portofoliu în anul 2015, 95% dintre respondenţi au desemnat seceta drept riscul cu cel mai mare impact asupra afacerii lor, iar jumătate dintre aceştia constată că frecvenţa sau violenţa fenomenelor climatice a crescut în zona în care îşi desfăşoară activitatea, a declarat François Coste, director general Groupama Asigurări. 

El a subliniat că fermierii români sunt în concurenţă cu cei din alte state din UE, care beneficiază deja de subvenţii de până la 65% pentru primele de asigurare. 

La rândul său, Călin Matei a menţionat că există o problemă de cost şi accesibilitate pentru acest tip de asigurare, iar subvenţiile ar rezolva o parte a acestei probleme. "Din acest motiv nu am lansat acest produs mai devreme, acum doi ani sau acum cinci ani", a spus directorul general adjunct al companiei. 

În România agricultura reprezintă circa 6% din PIB, iar gradul de cuprindere în asigurare pe acest segment de piaţă este unul scăzut, de numai 30%. 

Groupama Asigurări are un portofoliu de peste 3.100 de clienţi fermieri. Compania a plătit despăgubiri în valoare de 37 de milioane de lei pentru dosarele de daune agricole avizate în perioada septembrie 2015 - octombrie 2016. În anul agricol 2015-2016, au fost primite 1.778 de avizări de daune agricole, în creştere faţă de anii anteriori cu peste 300%. Cele mai multe avizări au fost efectuate în iunie, 912, majoritatea acestora fiind efectuate după 18 iunie. 

Din punctul de vedere al intensităţii şi frecvenţei fenomenelor meteo care au produs pagube fermierilor, reflectat în numărul de avizări de daună, cel mai afectat judeţ a fost Teleorman (256 de avizări), urmat de Iaşi (209 de avizări) şi de Timiş (144 de avizări). Locul patru şi cinci sunt ocupate de Satu Mare (140 de avizări) şi Constanţa (128 de avizări). 

În ceea ce priveşte valoarea daunelor, cele mai mari s-au înregistrat în Teleorman (13,9 milioane de lei lei), Iaşi (9,2 milioane de lei), Timiş (3,3 milioane de lei), Satu Mare (trei milioane de lei) şi Constanţa (2,69 milioane de lei). 

Groupama Asigurări are peste 1,1 milion de clienţi individuali şi 67.000 de clienţi companii. Compania este parte a unui grup internaţional de asigurări şi servicii financiare, cu 34.500 de angajaţi deservind peste 13 milioane de clienţi la nivel global. AGERPRES

×