x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul gazelor, pentru populație, crește cu cca. 11%

Prețul gazelor, pentru populație, crește cu cca. 11%

01 Iul 2015   •   22:38
Prețul gazelor, pentru populație, crește cu cca. 11%
Sursa foto: Oana Pavelescu

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, în şedinţa de miercuri, o creştere cu circa 11% a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, informează ANRE printr-un comunicat remis AGERPRES.

Majorarea urmează să se aplice după publicarea Ordinului ANRE în Monitorul Oficial, cel mai probabil miercuri, potrivit reprezentanţilor Autorităţii.

'Având în vedere calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale pentru producţia internă agreat cu organismele internaţionale şi prevederile HG nr. 488/2015 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din 01.07.2015 o creştere cu circa 11% a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici', se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor ANRE, creşterea aprobată a avut în vedere majorarea preţului producţiei interne curente de la 53,30 lei/MWh, la 60,00 lei/MWh, cu un impact de circa 6,5%, includerea procentului de gaze din import în perioada de iarnă, cu un impact de circa 1,5%, includerea cantităţilor de gaze ce urmează a fi extrase din depozitele de înmagazinare în perioada de iarnă, cu un impact de circa 4,5%, şi scăderea costului unitar de transport, cu un impact de circa -1,5%.

Oficialii ANRE precizează că în anul 2015 nu se va mai înregistra o altă creştere a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, având în vedere că nu vor fi costuri suplimentare pentru asigurarea consumului în sezonul rece, comparativ cu anii anteriori.

Guvernul a aprobat, miercuri, noul calendar de liberalizare a preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, preţul acestora urmând să crească, într-o primă etapă, de la 53,3 lei/ MWh la 60 lei/ MWh.

"Potrivit noului calendar aprobat în şedinţa de astăzi (miercuri - n.r.), începând cu data de 1 iulie 2015, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei va fi de 60 de lei/ MWh, comparativ cu 53,3 lei/ MWh cât este în prezent. Calendarul prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 preţul va fi de 66 lei/ MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh", precizează sursa citată.

×
Subiecte în articol: gaze pretul gazelor scumpirea gazelor