x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pretul petrolului duce aviatia spre faliment

Pretul petrolului duce aviatia spre faliment

08 Iun 2004   •   00:00

Cresterea accentuata a pretului barilului de petrol pune in pericol soarta companiilor aeriene din intreaga lume, a declarat Giovanni Bisignani, directorul general al Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

FLORINA ZAINESCU

"Pretul petrolului este al cincilea calaret al apocalipsei pentru sectorul pe care il reprezint", sustine acesta.

Adio profit

"Anul trecut am supravietuit atacurilor a patru calareti ai apocalipsei - SARS, conflictul din Irak, terorismul si colapsul economic. 2004 ar fi trebuit sa fie primul an aducator de profit pentru industria noastra in acest secol", a spus Giovanni Bisignani. IATA prevazuse ca transportatorii aerieni vor inregistra, impreuna, un profit de 3 miliarde de dolari anul acesta, dupa ce s-au luptat cu pierderi totale de 30 miliarde de dolari in ultimii trei ani. Dar aceste previziuni au avut la baza un pret mediu al petrolului de 30 de dolari pe baril. "Daca barilul de petrol costa, in medie, 33 de dolari suntem zdrobiti. La 36 de dolari ne putem astepta deja la pierderi de 3 miliarde de dolari", sustine Bisignani.

Nori negri la orizont

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare pentru companiile aeriene cu cat pretul petrolului in lume este cu aproape 30% mai mare decat media pe anul trecut. Ba mai mult, la bursa din New York, contractele la termen cu scadenta in luna iulie, pentru petrolul neprelucrat, s-au tranzactionat la 38,36 dolari/baril.

In acelasi timp, traficul global de pasageri a scazut cu 0,6% in 2003, cele 276 de companii membre ale IATA inregistrand o pierdere operationala de 1,3 miliarde de dolari si o pierdere neta de 4 miliarde de dolari.
×
Subiecte în articol: economic dolari