x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primele 9 luni. Veniturile colectate de ANAF, în creştere; Bugetul de pensii, în scădere

Primele 9 luni. Veniturile colectate de ANAF, în creştere; Bugetul de pensii, în scădere

05 Oct 2015   •   16:15
Primele 9 luni. Veniturile colectate de ANAF, în creştere; Bugetul de pensii, în scădere

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat venituri de aproape 146,58 miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, cu 10,6 miliarde de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut, bugetul asigurărilor sociale de stat fiind singurul care a consemnat o reducere a veniturilor în perioada menţionată.

'Din cele 10,6 miliarde lei colectaţi în plus faţă de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 4,75 miliarde de lei ceea ce reprezintă o creştere cu 12,52% indice nominal, cu mult peste creşterea economică din primele 9 luni. Această diferenţă (obţinută după eliminarea impactului creşterii economice) este rezultatul direct şi exclusiv al combaterii evaziunii fiscale', se precizează într-un comunicat al ANAF remis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, la bugetul de stat s-au încasat peste 102,88 miliarde de lei, cu aproape 11 miliarde de lei (11,95% indice nominal) mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014, pe fondul creşterii generale a volumului obligaţiilor fiscale declarate cu aproximativ 7%. Astfel, la impozitul pe profit s-au încasat 10,06 miliarde de lei, cu 985,87 milioane de lei (10,87% indice nominal) mai mult decât în 2014 în condiţiile creşterilor de viramente înregistrate de la agenţii economici (+11%) şi a impozitului virat de către băncile comerciale (+16%). De asemenea, creşterea încasărilor din impozitul pe profit a fost determinată, potrivit ANAF, de intensificarea inspecţiilor fiscale la contribuabili identificaţi cu risc fiscal asociat preţurilor de transfer, selectaţi în baza analizei de risc. La impozitul pe venit s-au colectat 19,45 miliarde de lei, cu peste 2,31 miliarde de lei (13,51% indice nominal) mai mult decât în 2014, în urma creşterii nivelului salariului minim pe ţară şi a intensificării controalelor privind combaterea subdeclarării impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale.

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au depăşit 42,73 miliarde de lei, cu peste 4,75 miliarde de lei (12,52% indice nominal) mai mult decât încasările din perioada similară a anului 2014 chiar şi în condiţiile recentelor modificări ale Codului Fiscal, respectiv reducerea cotei de TVA pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, animale şi păsări din specii domestice, seminţe şi ingrediente alimentare, servicii de restaurant şi catering, de la 24% la 9%, subliniază comunicatul Fiscului.

În domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), faţă de încasările din perioada analizată a anului precedent, accizele au fost mai mari cu 8,87% (în termeni nominali ), veniturile colectate în 2015 fiind de 19,10 miliarde de lei.

La capitolul 'rest venituri', încasările au fost mai mari cu 1,38 miliarde de lei (14,33%) faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului 2014 şi au depăşit uşor 11 miliarde de lei. 'Încasările mai mari la acest capitol se datorează creşterii, faţă de anul anterior, a: volumului vărsămintelor din dividende efectuate de companiile cu capital de stat, sumelor recuperate în urma deciziilor de incompatibilitate a ajutorului de stat, sumelor din vânzarea certificatelor verzi, sumelor din taxele de licenţiere/autorizare pentru jocurile de noroc şi veniturilor suplimentare obţinute din reglementarea preţului la gazele naturale', se precizează în comunicatul citat. Încasările din impozitul pe construcţii speciale s-au redus cu 490,56 milioane de lei pe fondul reducerii cotei de impunere de la 1,5% la 1%.

La bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate, volumul sumelor încasate a crescut cu 13,34% indice nominal, respectiv cu 15,72 miliarde de lei.

La bugetul asigurărilor sociale de stat veniturile colectate s-au redus cu 8,14% (26,72 miliarde de lei), influenţate negativ de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiei datorate de angajator şi de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii în urma majorării cotei de contribuţie de la 4,5% în anul 2014, la 5% în anul 2015.

La bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj veniturile colectate au urcat cu 11,80% (1,25 miliarde de lei).

Potrivit ANAF, raportat la programul de încasări rectificat, gradul de realizare este de 100,81%.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: anaf venituri pensii