x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizare "la calup"

Privatizare "la calup"

02 Aug 2004   •   00:00
Privatizare "la calup"

ECONOMIC
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va trebui sa treaca in proprietate privata, pana la sfarsitul lunii octombrie, societatile Electroputere Craiova, Giurgiu Nav si Uztel Ploiesti, subiectul fiind discutat cu o delegatie a Fondului Monetar International (FMI).
CATALIN BUDESCU

Una dintre temele analizate de conducerea AVAS cu delegatia FMI a vizat privatizarea celor 150 de societati aflate inca in portofoliul statului. Companiile vor fi trecute in proprietate privata prin forte proprii, fara existenta in prealabil a unui program de restructurare negociat cu FMI sau Banca Mondiala. "Am convenit sa facem privatizari in calupuri de cate 20 de societati, etapizat, astfel incat sa putem, intr-un timp absolut onorabil, undeva poate pana la jumatatea anului viitor, sa terminam si cele 150 societati cu capital majoritar de stat care au mai ramas in portofoliul nostru", a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS.

EVALUARE. Portofoliul AVAS contine in prezent aproape 400 societati, din care 150 sunt cu capital majoritar de stat si care vor intra in proces de privatizare. Totodata, AVAS doreste sa vanda si in continuare pe piata bursiera pachetele minoritare de actiuni pe care le controleaza la diverse societati din portofoliu. O delegatie a FMI a discutat, saptamana trecuta, cu autoritatile romane proiectul de buget pentru anul 2005, precum si reforma in domeniul sanatatii si al pensiilor. Echipa institutiei a realizat, de asemenea, si o prima evaluare a acordului de tip precautionary stand-by, aprobat de conducerea Fondului la jumatatea acestui an. Electroputere, Giurgiu Nav si Uztel reprezinta ultimele trei societati care mai sunt incluse in programul convenit cu institutiile financiare internationale cunoscut sub numele de PSAL I.

ELECTRO FARA PUTERE

Producatorul de motoare, generatoare si transformatoare electrice Electroputere Craiova a fost scos de mai multe ori la privatizare, in perioada 2001-2003, fara insa ca acest proces sa se incheie cu semnarea vreunui contract de vanzare-cumparare. Un consortiu format din companiile General Motors Corporation si Karsdorfer Eisenbahngesellshaft a depus in 2001 singura oferta pentru Electroputere, dar aceasta nu s-a concretizat. Desi Autoritatea pentru Privatizare a prelungit termenul de valabilitate a ofertei de pret pana in iunie si, respectiv, septembrie 2002, contractul de privatizare nu a mai putut fi finalizat. Anul trecut, scrisorile de intentie primite de catre fostul APAPS au vizat doar preluarea unor sectii ale societatii din Craiova.

×
Subiecte în articol: economic