x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Probleme MARI pentru românii cu credite în lei. ROBOR ar putea creşte la 5% în următoarele şase luni

Probleme MARI pentru românii cu credite în lei. ROBOR ar putea creşte la 5% în următoarele şase luni

01 Noi 2017   •   10:09
Probleme MARI pentru românii cu credite în lei. ROBOR ar putea creşte la 5% în următoarele şase luni

Specialiștii susțin că indicele ROBOR, cel în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei, ar putea ajunge la 5% în maxim șase luni. Asta dacă Guvernul PSD-ALDE continuă cu aceleași măsuri fiscal-bugetare.

„Un ROBOR de 5% pe termen scurt nu e tocmai lipsit de sens. Pe de altă parte, în jurul valorii de 2%, cât este acum, se vede clar efortul BNR prin injecții de lichiditate. Dacă ele nu s-ar face, probabil că s-ar ajunge mult mai repede către 5%”, a declarat, pentru ZF, consultantul Rareș Nilaș.

Acesta a mai precizat că vede ROBOR-ul la 5% „într-un orizont de maxim șase luni dacă politica bugetară, corelată cu cea fiscală, va merge în aceeași direcție ca acum”.

Specialistul spune că ar trebui luat în calcul și deficitul bugetar. Asta în contextul în care instituțiile europene au avertizat România că ar putea depăși deficitul de 3%, iar datele Eurostat pe trimestrul al doilea din acest an au arătat că România a avut cel mai mare deficit din Uniunea Europeană: 4,1%.

×
Subiecte în articol: robor