x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producția de vin din România, mai mare decât cea din Franța

Producția de vin din România, mai mare decât cea din Franța

25 Sep 2016   •   15:50
Producția de vin din România, mai mare decât cea din Franța

Producţia naţională de vin în acest an va fi în jurul cantităţii de 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decât anul trecut, cea mai mare creştere a producţiei, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit unui comunicat al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, remis, duminică, AGERPRES

Anul trecut s-au obţinut 3,6 milioane de hectolitri, în scădere faţă de anul 2014, când s-au produs 3,7 milioane de hectolitri, şi faţă de 2013, când s-a înregistrat o producţie de 5,1 milioane de hectolitri. 

Din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obţinerii vinurilor de calitate în acest an, menţionează producătorii. 

Totodată, ei arată că se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în acelaşi areal. Aceste diferenţe sunt create de doi factori: condiţiile climatice şi atenţia dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare. 

"Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care şi-au făcut la timp aceste tratamente au producţii foarte bune, nefiind afectaţi de mană sau de făinare. Principala provocare a acestei campanii este găsirea forţei de muncă sezoniere", au subliniat producătorii de vinuri. 

Potrivit acestora, cea mai mare creştere a producţiei a fost înregistrată în zona Vrancea, unde se va produce cu 20% mai mult în acest an faţă de anul anterior. La fel, podgoriile din Iaşi, Huşi şi Cotnari vor avea o producţie mai mare cu 15-20%. Totodată, în Banat şi Transilvania se va obţine cu până la 10% mai mult. 

Scăderi se înregistrează în Dobrogea (30%) şi Oltenia (20%), în timp ce producţia din Dealu Mare este comparativ egală cu cea de anul trecut, însă cu variaţii mari între producători, unii înregistrând pierderi şi de 30% faţă de 2015. 

Producătorii amintesc de seceta care a caracterizat în acest an sudul ţării - Oltenia şi Dobrogea, precum şi faptul că podgoriile din Dealu Mare s-au confruntat cu grindină. 

"Perioada prelungită de insolaţie şi nivelul precipitaţiilor din acest an ne îndreptăţesc să afirmăm că în arealele viticole cu tradiţie şi la producătorii de vin care au făcut investiţii în tehnologie în ultimii ani pentru creşterea nivelului de competitivitate, producţia de vin 2016 va fi una foarte bună atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ", menţionează patronatul. 

La nivel European, în debutul verii, Franţa anunţa diminuarea producţiei de struguri, iar Spania anunţa creşteri, ceea ce va genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat, consideră specialiştii. 

În România, preţul de tranzacţionarea al strugurilor din soiuri nobile pentru producţia vinului variază între 1 leu/kg şi 1,5 lei/kg, în funcţie de zonă, de culoare şi de calitatea strugurilor. 

"Din punctul de vedere al investiţiilor realizate cu sprijin european în domeniul vie-vin, dacă până în 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultură, cu absorbţie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, în ultimii doi ani am coborât la circa 40%, din cauza birocraţiei excesive instituite de MADR şi a lipsei de profesionalism şi de interes din partea acestei instituţii. Spre exemplificare, în APIA şi Ministerul Agriculturii, Direcţia Politici, nu există niciun angajat specializat în domeniul vitivinicol", se mai arată în comunicatul citat. 

Datele producătorilor de vinuri arată că anul trecut România a exportat vinuri în valoare de 22,3 milioane de euro şi a importat în valoare de 42,4 milioane de euro. 

Principala piaţă de export a fost Marea Britanie, unde am vândut o cantitate 2.930 tone, în valoare de 4,9 milioane de euro, urmată de China, cu 1.412 tone, în valoare de 3,6 milioane de euro. 

România a importat în special vinuri spaniole, respectiv o cantitate de 28.555 tone, în valoare de 10,2 milioane de lei, precum şi din Republica Moldova - 7.947 tone, în valoare de 5,4 milioane de euro. AGERPRES

×