x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profitul Transelectrica a scăzut cu 69% în prima jumătate din acest an

Profitul Transelectrica a scăzut cu 69% în prima jumătate din acest an

16 Aug 2019   •   13:09
Profitul Transelectrica a scăzut cu 69% în prima jumătate din acest an

Societatea Transelectrica a obţinut un profit net de 30 de milioane de lei în primele șase luni din acest an, cu 69% mai puțin faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Motivul diminuării câștigului companiei se regăsește în costurile mari cu operarea sistemului de transport, în special cele cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT).
 

Profitul operaţional EBIT, înainte de aplicarea impozitului pe profit şi dobânzi, a fost mai mare cu 18 milioane de lei, circa 23%, comparativ cu anul precedent.Veniturile din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie au înregistrat o creştere de 9% pe fondul tarifului de transport realizat mai mare (+7%) practicat în semestrul unu din 2019 şi a creşterii cu 12,3 milioane de lei a veniturilor din interconexiune, aceste majorări absorbind complet scăderea consumului de energie electrică la nivel naţional ce s-a reflectat în cantităţi tarifate mai mici (-0,1%).

Rezultatul financiar net înregistrat în semestrul I 2019 a fost negativ, în valoare de 4 milioane lei. Acesta a fost influenţat mai ales de evoluţia cursului de schimb valutar al monedei naţionale în raport cu monedele străine în care compania are contractate împrumuturi bancare pentru finanţarea programelor de investiţii.

Comparativ cu realizările la 30 iunie 2018, în primul semestru din 2019 investiţiile Transelectrica au crescut cu 28%, la 85 de milioane de lei. Gradul de realizare a programului de investiţii la 30 iunie 2019 era de 30%.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: profit Transelectrica