x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programul Prima Casă ar putea favoriza dezvoltatorii. Cine pierde

Programul Prima Casă ar putea favoriza dezvoltatorii. Cine pierde

17 Noi 2016   •   14:56
Programul Prima Casă ar putea favoriza dezvoltatorii. Cine pierde
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Dobânzile la creditele Prima Casă ar putea fi diferenţiate, de anul viitor, în funcţie de vechimea locuinţei, în sensul reducerii de către bănci a marjei aplicate creditelor pentru locuinţele mai noi de cinci ani, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. 

Ministerul Finanţelor a prezentat Guvernului o notă informativă referitoare la strategia programului pentru următorii cinci ani care prevede, printre altele, reducerea procentului de garantare pentru locuinţele mai vechi de cinci ani, de la 50% la 40%, începând de anul viitor. 

"În momentul în care garanţia statului este mai mică, ar putea fi o influenţă asupra preţului. (...) Dar băncile ar putea reduce marja pentru locuinţele noi", a explicat Dragu. 

Potrivit acesteia, avansul va rămâne la 5%. În prezent, dobânda maximă pe care băncile o pot percepe pentru creditele Prima Casă este formată din ROBOR la trei luni, plus o marjă fixă de 2 puncte procentuale. Ministrul Finanţelor a dat de înţeles că această marjă nu va fi modificată. 

Totodată, ministrul Finanţelor a menţionat că strategia programului va fi aprobată de Guvernul actual prin memorandum sau prin Hotărâre de Guvern. De asemenea, şi plafonul pentru anul viitor, de 2 miliarde de lei, va fi aprobat tot de actualul Guvern, pentru a fi disponibil începând cu data de 1 ianuarie 2017. 

Strategia propusă de Finanţe presupune un plafon de garanţii de 2 miliarde de lei în primi doi ani şi de 1,5 miliarde de lei pentru ultimii trei ani. AGERPRRS

×
Subiecte în articol: prima casă