x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea TVA de la 24% la 20% este în pericol

Reducerea TVA de la 24% la 20% este în pericol

de Daniela Ivan    |    16 Iun 2015   •   22:45
Reducerea TVA de la 24% la 20% este în pericol
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Troica FMI, CE şi BM nu este de acord cu măsurile cuprinse în Codul Fiscal care vor lăsa un gol de 16,4 miliarde lei în bugetul din 2016. Astăzi încep discuţiile dintre oficialii români şi delegaţia Comisiei Europene, negocieri de care depinde soarta măsurilor de relaxare fiscală.

Guvernul trebuie să convingă „cu cifrele pe masă” delegaţia Comisiei Europene că prevederile din Codul Fiscal pot fi suportate de bugetul din 2016 și să arate clar de unde vor veni banii. Altfel, va fi nevoit să renunţe la o bună parte dintre măsurile de relaxare fiscală promise pentru 2016, pentru că nu poate să-şi asume riscul alterării relaţiilor cu UE şi FMI. „Codul nu va fi aprobat decât cu acordul Comisiei Europene, al FMI şi al Băncii Mondiale. Este foarte important ca acest Cod să fie agreat de partenerii noştri internaţionali pentru a-i da consistenţă şi credibilitate”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe. Specia-listii FMI-CE susţin că proiectul de Cod Fiscal aflat în prezent în dezbatere parlamentară va trebui revizuit semnificativ pentru că, altfel, Guvernul nu va reusi să se încadreze în ţintele de deficit stabilite pentru 2016. De soarta discuţiilor cu Comisia Europeană depinde acordul cu FMI, pentru că dele¬gaţia Fondului nu va veni la Bucuresti pe 15 iulie dacă cei de la Comisie nu vor fi convinși că lucrurile merg spre bine. Chiar dacă acordul cu FMI nu mai este o prioritate, pentru că România nu mai are nevoie de bani, încadrarea în ţinta de deficit stabilită cu Comisia Europeană este foarte impor¬tantă. Calculele realizate de specialiştii UE arată că există riscul ca România să ajungă la un deficit de 3,5% din PIB în 2016, adică să nu respecte prevederile Pactului de Stabilitate şi Creştere.

România are nevoie de politici macroeconomice care să asigure un climat favorabil antreprenorilor, a declarat Dan Voiculescu, pe blogul personal. „Trebuie depășit cadrul bunelor intenţii, trebuie acţionat legal, transparent, obiectiv și rapid. (…) Tabloul macroeconomic al României trebuie să beneficieze de un mix inteligent de politici fiscale, bugetare și monetare”.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, va fi în prima linie a negocierilor. Va trebui să vină cu teancuri de documente pentru a-i convinge pe parte¬nerii internaționali că este nevoie de relaxarea fiscalității. Din păcate, nici el nu pare foarte convins de acest lucru

Ce măsuri ar trebui să se aplice din 2016
TVA va scădea de la 24% la 20%, ceea ce va duce la încasări bugetare mai mici cu 11,5 miliarde lei;
n Impozitul pe construcţii speciale va fi eliminat, va duce la un gol bugetar de un miliard de lei;
n Reducerea nivelului de acciza¬re pentru benzină, motorină, bere și băuturi alcoolice;
n Eliminarea accizelor la cafea, blănuri și bijuterii. Ultimele două prevederi duc la o scădere a încasărilor din accize de 2,8 miliarde lei.
 

×