x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reforma institutionala - Spalari masive de bani, oprite din fasa

Reforma institutionala - Spalari masive de bani, oprite din fasa

03 Aug 2004   •   00:00

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) devine, o data cu noul presedinte al institutiei, Iulian Dragomir, principalul organism al statului care lupta cu adevarat impotriva retelelor mafiote care spala bani in Romania.

CATALIN BUDESCU

Seria de reforme interne prin care ONPCSB a trecut - o data cu instalarea in functie a noului presedinte - a inceput sa-si arate rezultatele concrete impotriva fenomenului de spalare de bani. Astfel, institutia condusa de magistratul Iulian Dragomir a reusit sa suspende operatiuni bancare care insumeaza milioane de dolari. De o luna, de cand acesta se afla la conducerea institutiei, au fost suspendate de patru ori diferite operatiuni bancare suspectate ca ar ascunde tranzactii ilegale. Tradus, acest lucru inseamna plati bancare ordonate prin diferite banci comerciale romane in valoare de circa 1.600.000 de euro. Totodata, au fost dispuse finalizarea tuturor analizelor financiare care zaceau in cadrul institutei de pe vremea fostului presedinte si informarea de urgenta a Parchetului Gene-ral si a celui Anticoruptie.

COLABORARI. Un aspect foarte important in lupta contra operatiunilor de spalare de bani il reprezinta obtinerea de informatii si conlucrarea cu diferite alte institutii si servicii ale statului. ONPCSB a incheiat in ultima perioada protocoale de cola-borare cu Autoritatea Nationala a Vamilor, Compania Nationala Imprimeria Nationala si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. De asemenea, in perioada imediat urmatoare, institutia va semna acelasi tip de protocol si cu Banca Nationala a Romaniei, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Autoritatea Nationala pentru Straini si Ministerul de Finante. Totodata, Parchetul General si Parchetul National Anticoruptie au convenit semnarea de protocoale similare si au desemnat oamenii de legatura cu ONPCSB, dar cea mai importanta dintre toate colaborarile este cea care va fi semnata cu cel mai mare oficiu la nivel mondial de combatere a spalarii banilor, si anume Financial Crimes Enforcement Network din SUA.

×
Subiecte în articol: economic