x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Regele sticlei vrea GES Scaieni

Regele sticlei vrea GES Scaieni

19 Noi 2004   •   00:00

Saint-Gobain va investi aproximativ 40 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de vata de sticla destinata izolarii cladirilor in zona orasului Ploiesti, a declarat Michel Hue, reprezentant al diviziei Eurasia in cadrul grupului francez.

CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
CONSTRUCTII SI ACHIZITII. Gigantul francez al geamurilor intra in forta in Romania
Compania a inceput deja constructia unei fabrici pentru productia de geam de inalta calitate, proiect de investitii de circa 100 milioane euro. "Este un proiect in curs de realizare, care consta in achizitionarea unei unitati si dublarea acesteia cu una noua, moderna. Proiectul va incepe la jumatatea anului 2006", a spus Michel Hue. El a precizat ca valoarea totala a proiectului, estimat la 40 milioane euro, ar putea suferi modificari. Singura unitate specializata din zona este GES Scaieni, unde AVAS detine majoritatea covarsitoare a actiunilor, fabrica trecuta printr-un sever proces de restructurare si modernizata cu singurul cuptor de geam float din Romania, achizitionat printr-un credit garantat de stat, in suma de aproximativ 40 milioane euro.

GREENFIELD. Hue a participat ieri la ceremonia de incepere a lucrarilor de constructie a fabricii din Calarasi. Investitia urmeaza sa fie finalizata in august 2006 si va avea o capacitate de productie de circa 200.000 de tone pe an. Intr-o prima etapa, aproape jumatate din productie va fi destinata in principal statelor balcanice, ulterior ponderea exporturilor urmand sa creasca. Produsele fabricii din Calarasi vor fi destinate industriei de constructii. Unitatea va fi conceputa insa pentru a putea produce si geamuri de automobile. Reprezentantii Saint-Gobain au aratat ca grupul va investi si in dezvoltarea infrastructurii de transport si hoteliera din Calarasi.

LIDER
Grupul Saint-Gobain este unul dintre cei mai mari producatori de sticla-geam din lume, desfasurand activitati industriale in peste 46 de tari si asigurand 170.500 locuri de munca. In 2002, grupul a inregistrat vanzari de peste 30 miliarde de euro si un profit net de 1 miliard de euro. Divizia de sticla-geam Saint-Gobain Vitrage a avut in anul 2003 o cifra de afaceri de 4,29 miliarde euro, fiind prezenta in 35 de tari, avand angajate peste 35.000 de persoane. Saint-Gobain Vitrage este lider european si numarul doi in lume in productia de sticla-geam cu suprafata plana.

POTENTIAL DE ATRACTIE NEFOLOSIT
Conform Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), anul acesta, in tara noastra s-au investit aproximativ doua miliarde euro, chiar daca statisticile indica Romania printre cele 60 tari in care coruptia este generalizata. Reiner Geiger, directorul adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), considera insa ca, in comparatie cu investitiile directe din statele din sud-estul Europei si luand in calcul Produsul Intern Brut, nivelul este "foarte redus" in Romania. "Suma investitiilor este de 13 miliarde dolari, cu mult sub potentialul Romaniei de atragere a investitorilor straini", a specificat oficialul OECD.
×
Subiecte în articol: economic