x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RELAXARE FISCALĂ – via Bruxelles! Ce produse sunt excluse de la TVA redus

RELAXARE FISCALĂ – via Bruxelles! Ce produse sunt excluse de la TVA redus

de Dan Constantin    |    21 Ian 2018   •   15:34
RELAXARE FISCALĂ – via Bruxelles! Ce produse sunt excluse de la TVA redus
Sursa foto: Aron Urb

Comisia Europeană este pe cale să relaxeze regulile privind limitarea reducerii TVA. Pierre Moscovici, comisarul european pentru Finanțe, este favorabil cererilor venite de la statele membre de a lăsa la latitudinea autorităților naționale deciziile privind nivelul de reducere a TVA. Lista de produse și servicii la care se acceptă TVA redus în UE este fie prea veche, fie se blochează prin regula votului unanim, care devine un veto, apreciază publicația Les Echos. În prezent există TVA redus în multe țări la produse alimentare și la presă. Lista nu ține pasul cu solicitări specifice sau cu modificări tehologice. Franța ar vrea TVA redus, de pildă, la servicii în centrele de echitație iar introducerea în listă a presei online este blocată de Cehia.

Ar urma să fie aplicate reguli generale, ca TVA să nu scadă sub 15 la sută, fiind două paliere de reducere acceptate: 5-15%, și 0-5%, taxa super redusă. Nivelul moderat general nu va putea însă coborî sub 12 la sută, pentru a nu afecta veniturile fiscale ale statelor. Nu pot beneficia de reduceri de TVA comerțul cu arme, băuturile alcoolice, tutuul, jocurile de noroc.

În programul de guvernare al PSD au fost incluse o serie de reduceri de TVA ( inclusiv taxa zero pentru cumpărarea de apartamente noi) care nu pot fi aplicate din cauza restricțiilor UE.

 

×
Subiecte în articol: pierre moscovici