x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rezerve de 30 de miliarde de metri cubi

Rezerve de 30 de miliarde de metri cubi

de Adrian Stoica    |    15 Mai 2017   •   20:10
Rezerve de 30 de miliarde de metri cubi
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Compania Romgaz a anunţat că a descoperit un zăcământ de gaze naturale de 30 de miliarde de metri cubi. Situat în judeţul Buzău, la Caragele, acesta este cel mai mare zăcământ de uscat descoperit până acum şi el ar asigura consumul pe trei ani al României.

 

Valoarea zăcământului este evaluată la un preţ de minimum patru miliarde de dolari.  Pentru descoperirea acestui depozit au fost investite 222 milioane de lei, iar pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 milioane de lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde de lei, a anunţat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Rezervele sigure, dovedite, de gaze naturale ale României au scăzut cu peste 26% în perioada 2014-2016, de la 150 la 101,37 miliarde metri cubi.

Odată cu descoperirea şi intrarea în exploatare a acestui zăcământ, România se va putea înscrie pe lista exportatorilor de gaze. În ultimii ani au fost anunţate de către companiile care deţin concesiuni în România mai multe zăcăminte, iar intrarea lor în exploatare va transforma ţara noastră într-un exportator de gaze naturale.

 

-Cea mai mare descoperire a fost anunţată în 2012 de către OMV Petrom-ExxonMobil în în zona de mare adâncime a blocului Neptun din Marea Neagră. Rezerevele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse între 42 de miliarde şi 84 miliarde de metri cubi, dar deocamdată nu s-a luat o decizie în ceea ce priveşte intrarea în exploatare a zăcământului.

-În 2015 OMV Petrom-ExxonMobil a anunţat descoperirea unui nou  zăcământ de gaze, tot în Marea Neagră, rezervele fiind estimate la 20 de miliarde de metri cubi.

-Compania Black Sea Oil & Gas a descoperit în Marea Neagră rezerve de gaze estimate între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. Extracţia va începe în 2019. Într-o primă fază se vor extrage un miliard de metri cubi de gaze pe an, urmând ca în următorii ani să crească, etapizat, până la patru miliarde de metri cubi;

- Un consorţiu condus de Lukoil Overseas, din care face parte şi Romgaz, a  descoperit în apele teritoriale româneşti ale Măreii Neagre un zăcământ de gaze estimat la 30 de miliarde de metri cubi;

La producția media anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se apreciază că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15-20 de ani

×