x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ritmul de creştere al economiei a mai încetinit

Ritmul de creştere al economiei a mai încetinit

de Daniela Ivan    |    14 Aug 2014   •   19:12
Ritmul de creştere al economiei a mai încetinit
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA/Intact Images
Datele arată că în ciuda scăderii de 1% din trimestrul doi, PIB-ul a crescut cu 2,6% faţă de aceiaşi perioadă din 2013
România a înregistrat o încetinire a ritmului de creştere economică, potrivit estimărilor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele arată că produsul intern brut (PIB )în trimestrul II din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior, însă faţă de trimestrul similar din anul trecut economia românească a consemnat o creştere de 2,6%.

Guvernul îşi menţine prognoza
Guvernul menţine prognoza de creştere economică de 2,5% pentru anul 2014, regăsită în Programul de convergenţă 2014-2017 şi stabilită cu FMI şi Comisia Europeană.

Ţinând cont de datele oferite de INS, rezultă că România continuă creşterea economică, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor.
“Ţinta pentru tot anul este o creştere economică de 2,8%. Noi avem o creştere de 2,4% pe brut şi de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar uşor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creştere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creştere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul”, a afirmat Liviu Voinea. Ministrul delegat pentru buget a menţionat că structura creşterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuţie negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB. În schimb, consumul are acum o contribuţie pozitivă, după ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, producţia industrială şi exporturile au contribuţii pozitive.

Oficialul MFP a apreciat că este foarte posibilă o accelerare a ritmului de creştere economică în a doua jumătate a anului 2014, datorită spaţiului fiscal pe care autorităţile îl au la dispoziţie.”Deficitul bugetar la şase luni a fost 0,5% din PIB, iar datele preliminare la şapte luni sugerează un deficit bugetar de 0,27-0,3% din PIB. Până la 2,2% din PIB (ţinta de deficit bugetar pentru anul 2014 - n.r.) este un spaţiu fiscal considerabil, care va permite creşterea investiţiilor publice”, a explicat Voinea.


×