x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, inflație de 4,1% în august. Cea mai ridicată din UE, unde s-a situat la 1,4%

România, inflație de 4,1% în august. Cea mai ridicată din UE, unde s-a situat la 1,4%

18 Sep 2019   •   14:07
România, inflație de 4,1% în august. Cea mai ridicată din UE, unde s-a situat la 1,4%

România și Ungaria au înregistrat cea mai ridicată inflație din UE în luna august, de 4,1% și respectiv 3,2%. Acestea au fost urmate de Olanda şi Letonia (ambele cu 3,1%) iar cele mai scăzute s-au înregistrat în Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) şi Spania (0,4%).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1% în luna august, stabilă comparativ cu perioada anterioară, şi de 1,4% în Uniunea Europeană, de asemenea stabilă față de luna precedentă. În august 2018, rata inflaţiei în zona euro era de 2,1% iar în UE de 2,2%.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut tarifele la servicii (0,60 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,40 puncte procentuale) şi preţurile la energie (minus 0,06 puncte procentuale).

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a situat la 1,1% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă. Aceasta este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: inflatie