x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România preia un experiment american cu centrale nucleare de mică putere 

România preia un experiment american cu centrale nucleare de mică putere 

de Dan Constantin    |    04 Noi 2021   •   07:10
România preia un experiment american cu centrale nucleare de mică putere 

În România urmează să fie construite primele centrale nucleare de puteri mici - SMR, o inovație  tehnică a companiei americane NuScale Power, care face astfel pasul la trecerea proiectului în faza industrială. Raportul final de evaluare a siguranței privind proiectarea SMR a fost emis de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA în septembrie 2020, iar certificarea completă, în august 2021. Negocierile cu Nuclearelectrica au  început din 2019, iar proiectul  de parteneriat pentru construirea unui SMR, primul de acest fel în Europa, se semnează astăzi la Glasgow, în marja COP-26.

 

Colaborarea României cu Statele Unite pentru dezvoltarea programului de energetică nucleară continuă cu un nou proiect realizat de compania NuScale Power-reactoare modulare de puteri mici - SMR, care dezvoltă o putere-standard de 60 MW, cu extindere la 77MW, care pot fi montate în serie de până la 12 unități pe același amplasament. Informațiile privind proiectul SMR, cu finalizare industrială în România sunt pe larg difuzate în contextul Conferinței mondiale pentru schimbări climatice COP 26, ca o soluție de energie curată, fără emisii de carbon. Pe site-ul Ambasadei Statelor Unite de la București a fost postată o fișă tehnică privind caracteristicile SMR și o scurtă precizare despre o discuție pe această temă între Kerry și Iohannis. Pentru NuScale Power este un pas decisiv pentru intrarea în zona comercială, cu o investiție industrială, a unei cercetări începute în urmă cu 20 de ani la Universitatea de Stat din Oregon, sprijinită cu fonduri publice substanțiale.

 

Ce este un SMR? 

Fișa informativă difuzată de Ambasada SUA privind reactoarele americane de mici dimensiuni prezintă caracteristicile SMR ca o componentă a dezvoltării energeticii nucleare avansate în centrale capacitate de 300 MW sau mai mică. Aflăm astfel că „proiectul oferă potențial pentru costuri inițiale mai scăzute, cu o scalabilitate și flexibilitate de amplasare mai mari. Printre vânzătorii din Statele Unite de reactoare SMR, cu sistem de răcire cu apă ușoară, se numără companiile NuScale, Holtec, Westinghouse și GE-Hitachi”. Din cererea de certificare a proiectului depusă în 2017 de NuScale la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare a SUA (NRC) se precizează că reactorul este cu apă ușoară, cu circulație naturală, cu miezul reactorului și generatoare de abur cu serpentine elicoidale situate într-un vas comun al reactorului plasat într-un recipient cilindric din oțel. Modulul reactorului este scufundat în apă, iar porțiunea bazinului, situată sub nivelul solului.  

Beneficiile-cheie sunt bazate pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară, verificată de mai bine de 60 de ani de funcționare sigură. Modulele sunt construite în fabrică și sunt transportate pentru instalare în centrale. Modularitatea permite dimensionarea corectă a unităților în funcție de nevoile curente, apoi se poate crește capacitatea. Ele pot înlocui centralele electrice cu combustibili fosili scoase din uz, plasându-le pe situri dezafectate. Costurile scăzute și construcția mai rapidă sunt rezultatul prefabricării și asamblării în afara șantierului. În fine, un alt element suplimentar de siguranță rezidă din plasarea reactoarelor în subteran.

 

Nu este în funcțiune niciun SMR

Compania NuScale este un pionier în domeniu. Rezultatele cercetării și proiectării acestui tip de reactor nuclear au fost urmărite atent de autoritățile civile și militare ale SUA, care au sprijinit compania. În baza unui acord cu Departamentul american al Energiei (DOE) , compania NuScale a primit fonduri în valoare de  peste 450 de milioane de dolari ca sprijin pentru dezvoltarea accelerată a tehnologiei sale și a obținerii certificării de proiectare. Ambasada SUA menționează în documentul citat că „prima unitate a NuScale urmează să fie construită în Statele Unite; DOE sprijină eforturile de autorizare și licențiere pentru amplasarea reactorului SMR a doi furnizori de energie electrică; Tennessee Valley Authority a depus o solicitare timpurie pentru permisiunea de amplasare, cu intenția de a amplasa un reactor SMR, iar Utah Associated Municipal Power Systems încearcă să obțină licența de construire a unui reactor NuScale la Idaho National Laboratory până în 2029”.

 

NEGOCIERI CU MAI MULTE ȚĂRI 

Noul concept de centrală nucleară dezvoltat de NuScale, care are avantajul costurilor mai reduse și ai timpilor mai mici de construire față de grupurile mari, a devenit interesant ca o soluție pe termen lung pentru furnizare de energie electrică fără carbon, fiabilă, sigură, accesibilă și flexibilă operațional. Potrivit informației difuzate de compania cu sediul în Portland, NuScale a semnat acorduri cu entități din SUA, Canada, România, Cehia și Iordania. În 23 septembrie a fost semnat un memorandum și cu Polonia.

 

Fereastră spre Europa

Parteneriatul dintre Nuclearelectrica și NuScale, început în 2019 printr-un memorandum de  înțelegere pentru a evalua dezvoltarea, acordarea de licențe și construirea unui SMR în România, intră acum într-o nouă fază. NuScale și Nuclearelectrica „vor face echipă pentru a promova tehnologia nucleară curată în România. În urma parteneriatului, România are potențial pentru a găzdui prima desfășurare a SMR-urilor în Europa”, precizează într-un comunicat compania americană. Joi, 4 noiembrie, de la ora 12.45 GMT, va fi difuzată pe site-urile celor doi parteneri conferința de presă de la Glasgow la care vor participa, între alții, ministrul Virgil Popescu, directorii generali NuScale și Nuclearelectrica, oficiali ai DOE.

 

Ștafeta energiei nucleare, plecată de la Ceaușescu și Carter, a ajuns la Iohannis și Biden

Continuarea lucrărilor la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, pentru grupurile 3 și 4, se face în baza unui acord guvernamental România-SUA. În acest cadru este inclus și parteneriatul pentru plasarea de SMR-uri , eveniment prezentat acum la Glasgow. Colaborarea cu Statele Unite în domeniul energeticii nucleare a pornit în 1978, prin înțelegerile dintre președinții Ceaușescu și Carter. În timpul vizitei oficiale în SUA din aprilie 1978, România a obținut accesul la tehnologii și finanțări pentru propriul program nuclear scos de sub tutela URSS. România a fost singura țară comunistă care a dezvoltat un proiect de energetică nucleară cu tehnologie occidentală, filiera canadiană fiind „ocrotită” de Statele Unite. După 43 de ani, ștafeta este preluată de Iohannis și Biden. Investiția de la Cernavodă pentru retehnologizarea grupului 1 și construirea grupurilor 3 și 4 este estimată la 8 miliarde dolari.

 

×
Subiecte în articol: energie nucleara