x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au la bancă peste 163 de miliarde de lei

Românii au la bancă peste 163 de miliarde de lei

de Daniela Ivan    |    03 Mar 2017   •   23:20
Românii au la bancă peste 163 de miliarde de lei
Sursa foto: PhotoObjects.net/Getty Images

Românii au economisit anul trecut cu 16,68 miliarde de lei mai mult decât în 2015, în ciuda dobânzilor negative. Oamenii nu mai pun atât de mare accent pe depozitele la termen, o bună parte din economii sunt bani lăsaţi pe card de la o lună la alta sau „ la vedere” în conturi.

 

Populaţia avea în bănci 163,46 miliarde de lei la începutul acestui an, în depozite în lei sau echivalent în valută, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Suma este cu 16,68 miliarde mai mare decât era la începutul anului 2016, iar creşterea vine, în cea mai mare parte, din sumele de bani pe care românii le ţin în conturile de economii ataşate cardurilor de salariu. Acestea au crescut de la 39,9 miliarde de lei la începutul lui 2016 la 55,482 la începutul lui 2017.

Economiile sunt pe carduri

Foarte puţini români au mai optat pentru un depozit la termen, ca urmare a bonificaţiilor foarte mici. Oamenii aleg acum conturile de economii, care au dobânzi similare cu depozitele, iar banii pot fi retraşi oricând fără să fie penalizaţi. În plus, băncile au început să ofere posibilitatea ca lună de lună clientul să poată economisii o sumă fixă pe card, sumă care este garantată de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Mulţi îşi lasă lună de lună economiile pe carduri, nemaifiind interesaţi să se deplaseze la bancă pentru a face un depozit.

 

Economiile la termen au crescut în 2016 cu un milion de lei, iar cele din conturile curente cu peste 15,6 miliarde de lei

Dobânzile mici la depozite nu generează un câştig mare, însă există siguranţa că banii depuşi la bancă sunt garantaţi în limita a 100.000 de euro pe deponent şi pe bancă. O directivă europeană transpusă şi în legislaţia românească garantează că sumele depuse şi dobânzile aferente, minus comisioanele datorate băncii, ne sunt returnate în maximum şapte zile.

Câţi bani mai aduce un depozit

Doar trei bănci mai oferă câştiguri la depozitele de 1.000 de lei pe 12 luni, la restul instituţiilor financiare comisioanele depăşesc dobânda. Câştigul maxim este de 15,87 lei.  La sume mai mari, numărul băncilor care oferă bonificaţii pozitive creşte deoarece comisioanele muşcă mai puţin din dobândă. De exemplu, pentru 4.500 de lei, echivalentul a 1.000 de euro, 13 bănci oferă câştig real pozitiv, care variază între 72 de lei şi 7 lei. Diferenţa dintre aceste bănci este dată de valoarea comisioanelor de administrare, de închidere de cont şi de comisioanul de retragere a numerarului.

 

Top 5 depozite ianuarie: 1.000 lei – 12 luni

 

Nr crt.         Banca                   DAE  Câştig net (lei)      Câştig real (lei)

1        Libra Internet Bank       1,61%         16,08 16,08

2        Marfin Bank Romania   1,59%         15,87 15,87

3.       Banca Transilvania        0,74%         11,42 7,42

4.       Patria Bank                    -0,33%        14,73 -3,27%                                    

5.       Intesa Sanpaolo   -0,46%        15,43 4,57

Sursa: finzoom

 

Când vor creşte dobânzile

Estimările de la Banca Naţională ne spun că inflaţia va creşte şi se va întoarce în teritoriul pozitiv începând din această vară şi ăsta este semnalul că dobânzile vor începe să crească. Nu însă şi la depozite, excesul de lichiditate de la nivelul sistemului bancar limitând spaţiul de creştere a acestora, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef Raiffeisen Bank. “Ne aşteptăm ca BNR să menţină rata dobânzii de politică monetară nemodificată la 1,75% până la ultima şedinţă de politică monetară din anul 2017, respectiv cea din noiembrie 2017. Credem însă că ratele dobânzii din piaţa monetară – ratele ROBOR – ar putea creşte anterior, de la nivelurile lor foarte scăzute din prezent, ce sunt cu mult sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară”, a declarat Dumitru. Cum ratele dobânzii la creditele în sold sunt indexate la ratele ROBOR, ar trebui să se înregistreze şi o creştere a acestora.

×