x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au talent ca programatori Deficitul de specialiști încă există

Românii au talent ca programatori Deficitul de specialiști încă există

18 Iul 2017   •   12:30
Românii au talent ca programatori  Deficitul de specialiști încă există

Lotul de informatică al României a obţinut trei medalii de aur şi o medalie de argint la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI). România rămâne una dintre țările de top în acest domeniu, iar cele mai importante companii internaționale sunt foarte interesate de tinerii români. Cu toate acestea, în țara noastră se vorbește în continuare despre o criză de specialiști în IT.

 

România s-a clasat pe primul loc în clasamentul neoficial „pe medalii”, la cea de-a XXIV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 10 - 15 iulie, la Ljubljana, în Slovenia. Medaliile de aur au fost cucerite de Costin Andrei Oncescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Dinicu Golescu”, din Câmpulung, județul Argeș, Tamio Vesa Nakajima, clasa a XII-a, la Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș, județul Bihor și Andrei Popa, clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui. Andrei Costin Constantinescu, elev în clasa a XII-a, la Liceul Internațional de Informatică din București a obținut medalia de argint. În ierarhia „pe puncte”, țara noastră a ocupat locul al doilea, după Polonia. Lotul olimpic a fost însoțit și coordonat de profesorul Dan Pracsiu, „team leader”, și Daniel Posdărăscu „deputy leader”, student și fost olimpic internațional, multiplu medaliat la competițiile de profil. „Îi felicit din tot sufletul pe acești elevi și pe profesorii minunați care i-au pregătit, dar și pe părinți. Avem școli foarte bune de informatică și profesori minunați care-i pregătesc pe olimpicii noștri. Sunt convinsă că românii au talent nativ la informatică. În al doilea rând, dacă ne uităm cu atenție la ceea ce se întâmplă în societate, putem vedea cum copiii utilizează tableta înainte de a învăța să scrie și cred că va trebui să facem în așa fel încât să centrăm foarte mult educația pe memoria vizuală, care i-ar putea ajuta foarte mult”, spune fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, fost rector al Universității Politehnica din București.

Cu toate că avem foarte mulți absolvenți de Infromatică, extrem de talentați, și foarte mulți olimpici, numărul IT-iștilor este, în continuare, deficitar. „Deficitul de specialiști nu e cauzat de faptul că pleacă foarte mulți să lucreze în străinătate, ci de nevoia din ce în ce mai mare de informaticieni, pentru că cele mai multe companii și instituții sunt în continuă dezvoltare. Noi, la Politehnică, am crescut foarte mult Facultatea de Calculatoare, dar în continuare nu sunt suficienți profesori. Trebuie să creștem numărul profesorilor și al specialiștilor, în general. Va trebui să ne pregătim pentru viitor, pentru că suntem în epoca evoluției industriale”, mai spune fostul ministru. (ADS)

 

La ediția din acest an a Olimpiadei de Informatică au participat 58 de concurenți din 14 ţări. Prima ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI) s-a desfăşurat în România, în 1994, la Cluj-Napoca, la iniţiativa ţării noastre.

 

×
Subiecte în articol: informaticieni premiati