x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia a cucerit o nouă piaţă pentru grâul său

Rusia a cucerit o nouă piaţă pentru grâul său

08 Mar 2018   •   07:08
Rusia a cucerit o nouă piaţă pentru grâul său

Iranul a devenit o nouă piaţă pe care Rusia poate să îşi exporte recolta semnificativă de grâu. In acest scop, Teheranul a incheiat un acord pe cinci ani, volumul total al livrarilor din Rusia şi Kazahstan urmand sa ajunga la un milion de tone pe an, potrivit Camerei de Comerţ a Iranului.

 

Acest grâu va putea fi utilizat la fabricarea de făină destinată exportului, în condiţiile în care embargoul impus în 2016 cu privire la importurile de grâu pentru consum intern rămâne în vigoare.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, a vândut cantităţi record în acest sezon, în condiţiile în care preţurile atractive au permis Moscovei să cucerească o parte din cota de piaţă a rivalilor SUA şi Europa. În paralel, rusii au căutat să deschidă noi pieţe pentru exporturile sale de grâu precum Iranul şi Arabia Saudită.

Firmele de consultanţă SovEcon şi IKAR prognozează că Rusia va vinde peste hotare în acest sezon aproximativ 36,6 milioane de tone de grâu, aceasta fiind cea mai mare cantitate exportată de o ţară în ultimul sfert de secol. Estimările SovEcon şi IKAR cu privire la livrările de grâu ale Rusiei sunt mai mari decât cele ale Departamentului american al Agriculturii, care prognozează pentru acest sezon livrări de grâu rusesc de aproximativ 36 milioane de tone. Acestea ar fi cele mai mari exporturi de grâu realizate de o ţară după cele 36,8 milioane de tone livrate de SUA în sezonul 1992-1993.

Cu toate acestea, recordul absolut în materie de exporturi de grâu este cel de 48,2 milioane de tone stabilit de SUA la începutul anilor 1980. Livrările de grâu ale SUA au rămas la un nivel ridicat de-a lungul acelui deceniu, unul dintre motive fiind şi acela că fosta URSS se baza pe importuri de grâu. AGERPRES

×