x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şah la Nabucco: Gazprom vrea gazele Azerbaidjanului

Şah la Nabucco: Gazprom vrea gazele Azerbaidjanului

04 Iun 2008   •   00:00

16:46 ● Gigantul rus Gazprom vrea să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan, la preţul pieţei europene, fără cheltuielile de transport, a declarat Vasili Istratov, ambasadorul Rusiei în Caucazul de Sud. O delegaţie a Gazprom, în frunte cu Alexei Miller, directorul general al grupului a avut luni o întîlnire cu preşedintele azer Ilham Aliev, căruia i-a propus contracte pe termen lung la preţul pieţei. Vasili Istratov a spus că propunerea pe care a făcut-o şeful Gazprom Azerbaidjanului este una comercială, dar care include şi aspecte politice, din moment ce a fost discutată la nivel politic.



Gigantul rus Gazprom vrea să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan, la preţul pieţei europene, fără cheltuielile de transport, a declarat Vasili Istratov, ambasadorul Rusiei în Caucazul de Sud. O delegaţie a Gazprom, în frunte cu Alexei Miller, directorul general al grupului a avut luni o întîlnire cu preşedintele azer Ilham Aliev, căruia i-a propus contracte pe termen lung la preţul pieţei. Vasili Istratov a spus că propunerea pe care a făcut-o şeful Gazprom Azerbaidjanului este una comercială, dar care include şi aspecte politice, din moment ce a fost discutată la nivel politic.

"În orice caz, un acord trebuie să dea anumite garanţii că un contract va fi semnat pentru furnizare pe termen lung, iar parametrii contractului nu vor fi schimbaţi. În orice caz, în situaţia aceasta, decizia va fi luată de furnizor, adică Azerbaidjan", a spus Istratov.

Conform estimărilor Gazprom, preţul mediu al gazelor naturale vîndute consumatorilor europeni ar ajunge la sfîrşitul acestui an la 354 dolari pe mia de metri cubi.

Oficialii azeri precizaseră recent că analizează oferta Gazprom de a cumpăra gaze la preţul pieţei, ca şi propunerile de a furniza gaze naturale pentru Nabucco şi pentru gazoductul Trans-Adriatic. Nabucco este sprijinit oficial de către Uniunea Europeană şi este proiectat să transporte gaze naturale din regiunea Mării Caspice pînă la centrul de depozitare de la Baumgartden din Austria.

MĂRUL OTRĂVIT. Propunerea Rusiei soseşte după ce Uniunea Europeană a obţinut acordul Turkmenistanului de a furniza 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale către Europa, iar Azerbaidjanul este privit drept principala sursă de gaze naturale pentru Nabucco. De altfel, mai mulţi oficiali azeri au precizat recent că statul caucazian are capacitatea de a-şi mări producţia de gaze naturale cu 15 miliarde de metri cubi anual, dar că pentru acestea trebuie să sosească investitori. Nabucco este proiectat să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual.

Rusia este deja beneficiara a două treimi din producţia anuală de gaze din Turkmenistan, statul asiatic exportînd spre Gazprom 50 de miliarde de metri cubi anual din producţia sa de 72,3 miliarde de metri cubi.

Gazoductul Trans-Adriatic este construit de grupul norvegian StatoilHydro şi de cel elveţian EGL. Gazele transportate prin acesta ar trebui să ajungă din zona Mării Caspice, prin Turcia şi Grecia, apoi pe sub marea Adriatică, pînă în Italia.

×
Subiecte în articol: economic gazprom naturale gaze