x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scad dobanzile la creditele in lei

Scad dobanzile la creditele in lei

11 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
EFECTE - Liberalizarea contului de capital va creste atractivitatea monedei nationale Dobanda la creditele in lei ar putea scadea spre finele anului pana la 8%, ca urmarea liberalizarii contului de capital.
FLORINA ZAINESCU

POLITICI MONETARE. bnr va trebui sa gaseasca solutii pentru a reduce speculatiile valutare
Accesul strainilor la depozitele in lei incepand din luna aprilie va aduce in Romania sume de circa patru miliarde de euro. Pentru a se evita efectul speculativ al acestor fonduri, atat dobanzile la depozite, cat si cele la creditele in lei se vor reduce. "Ne asteptam ca in 2005 in Romania sa intre intre doua si patru miliarde de euro de pe urma accesului nerezidentilor la depozitele in lei, iar dobanzile sa fie de 10%-12% in iunie si de 8% in decembrie. Este doar o presupunere, avand in vedere ca dobanzile de 10%-12% sunt deja o realitate pe piata interbancara. Asa ca daca noi vedem pentru luna decembrie o dobanda de 8%, e posibil ca aceasta sa fie in fapt de 6%", a declarat ieri Claudiu Cercel, director operatiuni de piata la BRD.

VOLATILITATE. Intrarile de capital vor duce si la cresterea volatilitatii pietei valutare, iar leul va castiga in continuare teren fata de euro. Astfel, in aprilie 2005, un euro ar putea ajunge sa valoreze 35.000 de lei (o crestere de circa 12%), iar in decembrie - 33.000 de lei. "BNR va fi obligata sa intervina si sa absoarba aceste sume, pentru ca bancile nu vor putea face fata la aceste intrari", crede Cercel. "Nerezidentii nu sunt atrasi aici de dobanzi, ci de evolutia cursului monedei nationale. Sunt pareri ca pana in 2007 leul s-ar putea intari undeva la 25.000 de lei fata de euro", a spus Cercel.

PERICOLE. Liberalizarea contului de capital ar putea avea si efecte negative, deoarece fondurile speculative pot iesi din tara in urma unor tensiuni economice sau a unor disensiuni politice. "O declaratie aparent nesemnificativa pe care o da un politician poate provoca un cataclism. Nerezidentii isi pot schimba rapid leii in euro si pot iesi de pe piata", crede Claudiu Cercel. Acest pericol nu este unul imediat, deoarce Romania se afla inca in faza in care intrarile de bani vor fi foarte mari. "In Ungaria, cu sase luni inainte de aderarea la Uniunea Europeana, forintul s-a prabusit si au inceput retragerile masive de capital. Cred ca si la noi se va intampla acelasi lucru in 2006", estimeaza Cercel. Daca acest scenariu negativ se va adeveri, in 2006 s-ar putea produce iesiri de capital de peste doua miliarde de euro, dobanzile ar putea ajunge la 12%-15%, iar moneda nationala s-ar putea deprecia cu circa 15%, pana la un curs de 38.000 de lei in decembrie. "Cred ca amploarea acestui fenomen de iesire de capital va fi mai mica la noi decat in Ungaria, deoarece noi avem un curs de controlat, nu fix ca in Ungaria, iar investitorii isi vor asuma un risc mai mare cand vor intra pe piata noastra monetara. Drept urmare, cred ca vor intra fonduri de investitii mai mici", a mai spus analistul financiar.

×
Subiecte în articol: economic