x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se relansează fondurile europene

Se relansează fondurile europene

de Diana Scarlat    |    04 Feb 2016   •   22:45
Se relansează fondurile europene

Ministerul Fondurilor Europene promite urgentarea procedurilor pentru accesarea banilor de la UE. Noua perioadă de contractare a întârziat deja doi ani. Peste trei miliarde de euro vor fi alocate vechilor proiecte neterminate. Noile proiecte vor fi depuse într-un sistem electronic încă neterminat.

Problemele care au determinat întârzierile încă nu au fost rezolvate, însă reprezentanţii ministerului dau asigurări că peste o săptămână se vor publica normele de aplicare pentru legea care reglementează accesarea acestor fonduri. De asemenea, sistemul electronic integrat, în care vor fi depuse şi verificate toate proiectele, şi-a depăşit termenul de finalizare, dar ar trebui să devină funcţional pe 19 februarie.

Primele finanţări din bani europeni pe noul exerciţiu financiar 2014- 2020 se vor face pentru vechile proiecte rămase neterminate, care au fost fazate, astfel încât statul român să nu piardă banii. „Aceste proiecte sunt în cea mai mare parte cele de infrastructură sau de mediu, beneficiarii fiind instituţii ale statului.

Dacă nu s-ar fi reuşit fazarea lor şi finanţarea următoarelor etape, banii pentru finalizare ar fi fost plătiţi de la bugetul statului, dar ar fi trebuit să se dea înapoi şi finanţarea iniţială, deci s-ar fi pierdut mult mai mult”, explică ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu. Alte proiecte care vor începe sunt pe Competitivitate. „Este primul program pentru care s-au lansat deja cereri de finanţare, pe şapte domenii. Singurul program pe care încă avem probleme este Programul Operaţional Capital Uman, unde până în prezent nu s-a lansat niciun ghid”, a mai explicat ministrul de resort.

S-a mai analizat şi posibilitatea de finanţare a unor proiecte naţionale, dar foarte puţine au îndeplinit criteriile necesare pentru a beneficia de banii de la UE. „Doar 66 din circa 1.000 de proiecte pe care le-am analizat pot să fie finanţate. În general sunt probleme la procedurile de achiziţii publice, care nu îndeplinesc toate condiţiile legale cerute de CE”, a mai spus ministrul Aura Răducu.

Până la sfârşitul lunii martie mai pot fi analizate şi alte proiecte publice care ar putea beneficia de banii alocaţi României în perioada anterioară, 2007-2013, astfel încât să crească gradul de absorbţie de la 60% în prezent, la aproximativ 80%. Pentru noul exerciţiu financiar s-ar putea cheltui circa 1 milion de euro, bani deja alocaţi României.
 

×