x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sfaturi pentru agricultori.Bolile caisului și tratamentele lor

Sfaturi pentru agricultori.Bolile caisului și tratamentele lor

02 Apr 2018   •   21:26
Sfaturi pentru agricultori.Bolile caisului și tratamentele lor

Principalele boli cunoscute ale caisului sunt: monilioza, făinarea, ciuruirea frunzelor, plum-poxul şi cancerul uscat, care netratate pot compromite producţia anului în curs şi pe cea a anului următor.

Dintre dăunători se pot aminti: gărgăriţa fructelor, insectele defoliatoare, păduchi de frunze, păduchele ţestos, păduchele din San Jose, păianjenii, care pot provoca defoliarea pomilor cu toate implicaţiile care decurg de aici. Bolile caisului se combat prin 1-2 tratamente înainte de înflorit cu zeamă bordoleză 1.5-2.0 % iar după înflorit cu fungicide organice sau sistemice.

Cea mai gravă dintre bolile caisului este „pieirea prematură” sau apoplexia caisului, care aduce moartea relativ rapidă a unor pomi din plantaţie, fără un motiv bine determinat. Declanşarea procesului de apoplexie, se manifestă printr-o vegetaţie slabă, debilă, frunze cu aspect clorotic, uneori cu scurgeri de clei la nivelul ramurilor şi a trunchiului, se continuă cu uscarea parţială sau totală a unor ramuri în timp scurt şi continuă cu moartea pomului.

...............

Află mai departe cum poți vindeca bolilecaisului

×