x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şoc valutar. Euro sare de 4,7 lei

Şoc valutar. Euro sare de 4,7 lei

de Daniela Ivan    |    22 Noi 2017   •   17:22
Şoc valutar. Euro sare de 4,7 lei

Pentru românii care au credite în euro sau care stau în chirie continuă veştile proaste. Euro şi-a continuat ascensiunea în raport cu leul, ajungând la maximul tuturor timpurilor.

Banca Naţională a României a cotat ieri moneda europeană la 4,6551 lei, cu 0,0082 lei mai mult decât în ziua precedentă, iar la casele de schimb ale băncilor, un euro nu se putea cumpăra fără 4,69 lei. Cele mai multe bănci au vândut moneda europeană la 4,71-4,72 lei. Asta înseamnă că cine are o rată de 200 de euro scoate din buzunar acum cu 40 de lei mai mult comparativ cu luna septembrie.

Afectaţi sunt şi cei care doreau să ia un credit pentru a-şi cumpăra o casă sau o maşină. Oamenii preferă să aştepte să vadă ce se mai întâmplă. Vestea rea este că analiştii se aşteaptă ca deprecierea să continue. „Euro va evolua în luna decembrie, pe palierul 4,6-4,7 lei, având în vedere elementele de fundament cum sunt deficitul bugetar şi al balanţei comerciale”, a spus Claudiu Cazacu, şeful Departamentului de analiză din compania XTB Trading.

Volatilitatea cursului de schimb pe care o vedem este foarte mult indusă de zgomot, iar dacă privim la alte economii emergente, o să observăm volatilităţi mult mai ample, a declarat preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române, Sergiu Manea

Astfel, până spre Crăciun, euro va fi la 4,6-4,7 lei, cu o uşoară atenuare în zilele Sărbătorilor, spun analiştii. Însă, dacă vor mai apărea surprize politice, euro ar putea trece de 4,7 lei.

×
Subiecte în articol: euro