x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul discrimineaza firmele profitabile

Statul discrimineaza firmele profitabile

23 Mar 2004   •   00:00

Guvernul a dat aviz negativ proiectului de modificare a Codului Fiscal in scopul eliminarii impozitului pe profitul reinvestit, sub pretextul ca s-ar produce o discriminare fata de agentii economici care nu fac profit.

Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit discrimineaza intreprinzatorii care nu fac profit. Administrarea acestei facilitati e dificila. Intreprinzatorii sunt tentati sa foloseasca banii astfel economisiti in sedii si masini luxoase. Acestea sunt cateva din argumentele cu care Guvernul Romaniei a motivat refuzul de a promova facilitatea ceruta de Partidul Umanist pentru oamenii de afaceri. Fostul ministru de Finante, Decebal Traian Remes, a demontat ieri punct cu punct motivele Palatului Victoria.

Locuri de munca

„Discriminat ,in aceasta situatie, e agentul economic profitabil, pe spatele caruia se indestuleaza statul. El isi achita furnizorii, obligatiile bugetare, plateste salarii pe cand cel care nu face profit refuza sa-si plateasca obligatiile. Aceasta facilitate din contra il ajuta sa creasca investitia, locurile de munca, deci si contributia la bugetul statului, gradul de tehnologizare etc.", a aratat Remes. Altfel, omul de afaceri este fortat sa tina la cota de jos salariile sau sa reduca personalul.

Fostul ministru atrage atentia Ministerului de Finante ca raspunsul sau seamana a fuga de munca. „Dificil e sa conduci o afacere, sa faci profit, sa platesti oamenii, e mai putin dificil ca o armata de functionari sa stranga contributiile de la agentii economici", a aratat el.

Venituri la buget

„Nicaieri in raspunsul Guvernului nu se spune ca initiativa noastra ar periclita veniturile la buget. Daca ar fi asa, ar fi primul argument invocat. Angajatii carora li s-a cerut sa compare variantele de fiscalitate si-au dat seama ca veniturile la buget ar creste", a mai aratat Remes. Cat despre sediile si masinile luxoase, el afirma ca mult mai grav este ca sedii luxoase si masini asijderea se gasesc la institutii ale statului.
(OANA STANCU)

×
Subiecte în articol: economic