x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul nu va mai avea bani pentru decreţei

Statul nu va mai avea bani pentru decreţei

de Dan Straut    |    24 Ian 2020   •   09:04
Statul nu va mai avea bani pentru decreţei

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că sistemul public de pensii trebuie reformat din temelii, încă de pe-acum, altfel pensiile celor născuţi în anii `70 vor fi extrem de mici şi, practic, imposibil de asigurat în momentul în care “decreţeii” vor atinge vârsta de pensionare, începând din 2030.

„Sistemul de pensii de astăzi este ca un Caritas. Atât timp cât ai oameni să contribuie este OK, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi ca mine, în anii '70, nu vom mai avea cine să ne plătească pensia”, a spus ministrul Finanţelor.

Estimările actuale arată că în perioada 2030-2040 ar putea ieşi la pensie aproape două milioane de persoane, ceea ce reprezintă un vârf de intrări în plată, aşa cum în anii naşterii acestora au reprezentat un vârf demografic. În acelaşi timp, însă, numărul contribuabililor la sistemul public de pensii va fi semnificativ mai mic decât cel din prezent, având în vedere scăderea demografică.

În ceea ce priveşte fondurile de pensii publice, în prezent există aproximativ 6 milioane de salariaţi, care plătesc contribuţii transferate în pensiile a 5,3 milioane de pensionari, rezultând un raport salariaţi/pensionari de 10 la 9. După 2030, acest raport se va schimba radical.

 

Soluţia: Pilonul II

Printre măsurile preconizate de ministrul Cîţu pentru ieşirea din acest impas se numără majorarea contribuției  la Pilonul II de pensii. “Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi 6%, aşa cum cere legea”, a mai anunțat oficialul. 

În perioada 2030-2040 vor ieşi la pensie un număr record de români, dar plătitorii vor fi semnificativ mai puţini decât în prezent.

×
Subiecte în articol: florin citu