x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul vrea „băieţi deştepţi” la Cernavodă

Statul vrea „băieţi deştepţi” la Cernavodă

de Daniel Ionaşcu    |    05 Oct 2011   •   21:00
Statul vrea „băieţi deştepţi” la Cernavodă

Nuclearelectrica este dispusa sa accepte traderi de energie in proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, alaturi de mari consumatori de electricitate, banci, fonduri de investitii si companii de utilitati, potrivit anuntului prin care se solicita oferte angajante. Scrisorile de in­te­res sunt asteptate de catre compania controlata de stat pana la 15 decembrie.

'Nulcearelectrica inten­tioneaza sa vanda o parte din actiunile pe care le detine catre potentialii investitori. Potentialii investitori pot fi companii de utilitati, mari consumatori de electri­citate, vanzatori de energie angro sau cu amanuntul, fonduri de investitii, institutii financiare si de creditare – inclusiv banci – si, in ge­neral, orice companie mare care inde­pli­neste cerintele cuprinse in procedura de selec­tare si care isi exprima interesul in acest pro­iect', potrivit anuntului.

Jurnalul National a scris in urma cu doua zile despre inceperea procesului de selectie.

Societatea care deruleaza investitia este EnergoNuclear, la care Nuclearelectrica detine 84,65% din actiuni, Enel are 9,15%, iar ArcelorMittal Galati are 6,2% din capital. Statul cauta investitori pentru 44% din titluri, dupa ce grupurile energetice europene RWE, GdF SUEZ, Iberdrola si CEZ au abandonat proiectul din cauza incertitudinilor si a crizei.

Proiectul este evaluat la 4 miliarde de euro, iar cele doua reactoare de 720 MW sunt estimate sa fie gata in 2017, dupa ce anterior termenul era 2015. Printre companiile interesate se afla consortiul Korea Nuclear, condus de compania BKB Co, si China Nuclear Power Engineering Co. Ltd (CNPEC), membra a China Guandong Nuclear Power Group. Insa in vreme ce coreenii au lasat sa se inteleaga ca vor sa cumparam reactoare de la ei, chinezii ar dori lucrarile de inginerie.

Centrala de la Cernavoda livreaza acum 18% din consumul national al Romaniei, iar noile unitati ar dubla cantitatea.

×