x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Succes - Produsele ecologice, tot mai cautate

Succes - Produsele ecologice, tot mai cautate

19 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Produsele bio sunt din ce in ce mai cautate pe pietele din vestul Europei. Avand in vedere sumele "frumusele" pe care europenii le platesc pentru astfel de alimente, tot mai multi fermieri autohtoni renunta la ingrasamintele chimice pentru a-si cultiva graul sau pentru a-si creste vacutele in sistem ecologic.

Agricultura bio, mai infloritoare

FLORINA ZAINESCU

Click pentru a mari imaginea
NOU. Merele ecologice ajung pe piata europeana si sub forma de sucuri
Anul 2004 pare a fi unul al abundentei pentru producatorii de fructe si legume ecologice. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, productia de legume ecologice estimata a se fi realizat in 2004 se ridica la 3.000 tone, cu 900 tone mai mult decat anul trecut. In acelasi timp, recolta de visine, cirese si mere bio este estimata la 510 tone, o cantitate superioara fata de cea obtinuta in 2003 - 320 tone. Cultivatorii de zmeura, afine, nuci si catina ecologica spera sa fi obtinut anul acesta circa 820 tone de astfel de fructe, de 2,56 ori mai mult comparativ cu 2003. Conform estimarilor organismelor de inspectie si certificare, in 2004 s-au obtinut 30.500 tone de cereale si 19.890 tone de plante oleaginoase, cantitati superioare celor inregistrate in anii anteriori. De altfel, productia ecologica estimata a se obtine pe intreg sectorul vegetal se ridica la 55.590 tone, cu peste 25.000 tone mai mare comparativ cu 2003.

PRODUSE ANIMALE. Si la capitolul produse bio de provenienta animala estimarile sunt optimiste: 92.868 hectolitri de lapte de vaca, 1.800 hl lapte de oaie, 650.000 oua si 48 tone de telemea de oaie. In plus, productia de miere de albine ar putea atinge 200 tone (110 tone anul trecut), cea de schweitzer 116 tone si cea de cascaval ecologic se va ridica la 253 tone. "Totusi, datele concrete legate de cantitatea de produse ecologice obtinuta in 2004 le vom avea abia la inceputul anului viitor. Aceasta deoarece organismele care certifica productia bio vor transmite bilantul in ianuarie", a declarat Teodora Aldescu, sef Birou Produse Ecologice in cadrul Ministerului Agriculturii (MAPDR).

SUPRAFETE IN CRESTERE. Aceasta crestere a productiei eco a intervenit pe fondul extinderii suprafetelor cultivate in acest sistem. Astfel, la nivelul anului 2004 suprafata totala cultivata in Romania dupa modul de productie ecologic a crescut cu peste 18.000 ha, fata de 57.200 ha anul trecut. Din analiza suprafetelor cultivate cu principalele culturi se constata ca pasunile naturale si culturile furajere ocupa 35% (41,9% in 2003). O tendinta de crestere se manifesta la cereale - 32% din total, comparativ cu 27,9% in anul 2003 - precum si plantele oleaginoase, care au ajuns sa reprezinte 29,27% din total (27,2% in 2003). In plus, tot mai multe vacute de lapte, oi de lapte si gaini sunt crescute in sistem bio.

NOUTATI. "In anul 2004, suprafata estimata a fi in conversie (trecerea de la cultura clasica la cea bio - n.r.) este de 23.000 ha. Ca noutati, avem in conversie culturi de vita-de-vie, trandafiri de dulceata, sfecla de zahar, plante medicinale, noi specii de legume si leguminoase alimentare ca lintea si lupinul si livezi", a spus Teodora Aldescu. "Tot la capitolul noutati 2004 intra producerea de conserve de legume certificate, obtinerea de uleiuri esentiale de trandafiri, ulei ecologic de floarea-soarelui si sofranel certificat, producerea de sucuri de mere bio, vin (in conversie), obtinerea de faina certificata ecologic si de paine ecologica", a adaugat ea.

SARACIE. Din pacate, peste 80% din aceste alimente iau drumul exportului. Saracia este principala piedica in calea formarii unei piete pentru astfel de produse si in Romania. "Pentru a incuraja consumul, pe piata interna, graul si porumbul provenite din agricultura ecologica au cam aceleasi preturi ca acelea provenite din agricultura clasica", a declarat Andrei Bodis, membru al Asociatiei Bioagricultorilor Biotera. Pe piata romaneasca se comercializeaza schweitzer ecologic - care este cu aproape 100.000 de lei/kilogram mai scump decat cel obisnuit - oua si salata bio.

SUBVENTII
Pana sa beneficieze de finantarea SAPARD, cei care au imbratisat deja productia ecologica sunt subventionati de catre stat: cu 7.000 de lei/kilogram pentru viteii sau gainile duse la abator si cu 10.000 lei/kilogramul de carne de grasun.
Ajutorul pentru un ou ecologic este de 1.000 de lei, 600 lei pentru kilogramul de grau si 400 de lei pentru cel de rosii sau morcovi.
Din 2005, pe langa subventiile pentru grau, leguminoase alimentare, oua sau carne obtinute ecologic vor fi sprijinite de stat si alte produse ca floarea-soarelui, fructe si lapte bio.

SAPARD
In curand, taranul "ecologist" nu va mai suporta din propriul buzunar pierderile suferite in perioada de conversie a culturilor. SAPARD-ul va acredita, anul viitor, o noua masura de finantare - Masura 3.3 "Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural" - care ii va da agricultorului posibilitatea sa solicite prime care sa-i acopere gaura din buget. Sprijinul se va acorda anual, pe baza pierderii estimate de venit. Stimulentul financiar nu va depasi 20% din pierderea declarata, dar va fi finantat integral de Comunitatea Europeana si bugetul de stat, dupa cum scrie in fisa tehnica a acestei masuri.
×
Subiecte în articol: economic anul tone ecologice ecologic