x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suciu: Rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe pieţele valutară şi monetară interbancară

Suciu: Rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe pieţele valutară şi monetară interbancară

10 Ian 2019   •   14:33
Suciu: Rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe pieţele valutară şi monetară interbancară

Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară, în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

"În semestru doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativă a cursului de schimb, cu o variaţie în jur de 1 procent, între 4,62 - 4,67 (lei/euro - n. r.), ca urmare a îmbunătăţirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflaţiei, dar şi a unei stabilităţi în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, inclusiv o marjă uşor pozitivă comparativ cu alte pieţe din zonă. Noile măsuri care au intrat în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe - valutară şi monetară interbancară - care sunt strâns corelate şi, ca urmare, pe aceste pieţe, se caută noi niveluri de echilibru. În condiţii de maximă incertitudine, rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe aceste pieţe", a explicat Suciu.

Leul s-a depreciat, joi, cu 0,42 bani (0,09%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,6764 lei/euro. Aceasta, după ce, miercuri, BNR a cotat euro la 4,6722 lei.

×
Subiecte în articol: dan suciu